Индексите на цени на производител (ИЦП), изчислявани от Националния статистически институт (НСИ), са един от основните краткосрочни икономически показатели, характеризиращи икономическата конюнктура в България. Като основен краткосрочен бизнес показател, той може да предскаже тенденциите в изменението на инфлацията.

От началото на годината НСИ отчита дефлация. Това ще рече, че вече осем месеца цените на стоките поевтиняват. За месец август тя е 0,6% на месечна и 0,7% на годишна база.

Имайки предвид едно от основните приложения на ИЦП, те могат да се разглеждат и като измерител на текущия инфлационен процес в икономиката.

ИЦП на вътрешния пазар през август 2013 г. е с 0,2% над равнището от юли. В сравнение с година по-рано ИЦП спада с 2,9%. Това означава, че цените в сектора на промишлеността са се понижили в сравнение с август 2012 г.

За годината цените намаляват в добивната промишленост - с 8,3%, в преработващата промишленост - с 1,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,1%. В края на юни правителството прие промените в Закона за енергетиката, с които намали цената на електричеството с 5 на сто от 1 юли. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе решение да премахне “зелената” и “кафявата” добавки от цената за пренос. Промените, с които би трябвало да се постигне по-голяма прозрачност на ценовата рамка и да повлияе на цената на електричеството, явно вече се отчитат от индекса.

Информацията за общия ИЦП е най-представителна за цялото производство. В този индекс се включват продуктите, произведени и продадени както на вътрешния, така и на международния пазар. Разликата при формирането на цените е, че към цената на пласираните на вътрешния пазар стоки не се включват например транспортните разходи.

Върху износа на стоките влияние оказва валутата на страната на вносителя. При износа продажбите могат да се осъществяват при различни условия на доставка, при което в цената се включват транспортни разходи, разходи по товарене, разтоварване и др.

Общият ИЦП през август 2013 г. нараства с 0,1% спрямо юли. В сравнение с август миналата година той спада с 3,2%. В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 2,2% спрямо август 2012 г.

Ето защо може да заключим, че за септември може да очакваме леко намаляване на дефлацията на месечна база. В средата на октомври НСИ ще публикува данните за инфлацията за месец септември. Дотогава фирмите ще използват данните за индексите от август като безпристрастен измерител на цените при сключване на договори и за анализ на измененията на покупките и продажбите.

Прочетено: 1665