Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова представи във Варна първите резултати от проекта "Ученически практики" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Директори на училища и ученици от целия Североизток са подредили щандове в Двореца на културата и спорта. Там рекламират предимствата на професионалното образование, което предлагат. Проектът е започнал през 2012 г. и ще приключи през октомври 2014 г., като стойността му е 30 млн. лв.

В приветствието си до участниците в изложението в зала "Младост" на ДКС министър Клисарова подчерта, че макар проектът да приключва след година, със сигурност той ще бъде продължен и през 2015 г.

Ето какво каза във Варна министър Анелия Клисарова:

"Промените в Закона за професионалното образование вече са готови, дискутират се и до 15 ноември ще влязат в комисията по образование в НС. Регламентира се включването на кредитната система, така че учениците да могат да преминават от една професия в друга, регламентира се участието на бизнеса в изработването на учебните планове по практика - това са моменти, които помагат на децата да се обучават в реална работна среда.

2 дни учене и 3 дни практика няма да ги ощети откъм обучение, това бе голяма дискусия - важно е да направим така, че функционалната грамотност да се повиши. Те няма да бъдат ощетени, никъде не е казано колко дни ще учат и колко ще работят. По новия план професионалната гимназия ще е от 7-и до 12-и клас, т.е. държавните изисквания ще бъдат абсолютно спазени. Всички ще могат да участват в матурите и да продължат във ВУЗ, ако желаят.

Трябва да променим мисленето на родителите, защото не е страшно детето да не е в елитна, а в професионална гимназия. Трябва да се промени и мисленето на работодателите - да се включат активно в образователния процес, ако искат да имат млади работници с квалификация. И това ще се случи. В непрекъснати преговори съм с Българската стопанска камара, със занаятчийската камара. Те казват, че имат желание. В проекта досега се включиха 8300 работодатели и това ми дава увереност, че нещата ще потръгнат."

12 800 ученици от 378 професионални гимназии в страната са се включили в проекта "Ученически практики". 11 500 от тях вече са завършили 240-часовата си практика. 8473 работодатели са се регистрирали по програмата. 2352 от тях са публикували обяви за 19 211 места за практиканти.

Най-търсените професии за икономиката на страната в момента са шлосери, заварчици, асансьорни техници, има необходимост от кадри за хранително-вкусовата промишленост. Според проф. Клисарова професиите трябва да бъдат определяни по региони според нуждите - например във Варна да се наблегне на морските специалисти. Тези професии ще бъдат защитени, което означава, че ще се допускат маломерни паралелки - с по-малко от 18 деца. Т.е. независимо от броя на децата, професията ще бъде финансирана, за да се отговори на потребностите от този тип кадри. А бизнесът ще е длъжен да им осигури практики и стипендии. 

Свързването на обучението с практиката и мотивирането на тийнейджърите да овладеят бъдещата си професия е много важен момент според министър Клисарова. За 240 часа практика учениците вземат 300 лв. По този начин по-малко възпитаници на гимназиите ще отпадат от обучение - поради социални причини, заяви проф. Клисарова. Изследвания показвали, че в България липсата на пари за транспорт или за пребиваване в друг град заради училището са сред основните причини младите хора и родителите им да се отказват от завършване на образование. В проекта "Ученически практики" са се включили 26 училища от Варненска област. 322 фирми са се регистрирали за участие до момента.

 

Прочетено: 2163