България и Виетнам договориха нов модел на икономическо сътрудничество. Президентът Росен Плевнелиев е на държавно посещение в азиатската държава. Малко над 64 милиона е стокообменът между двете страни за миналата година. За шестте месеца на тази година - около 30 милиона долара.


България ще предостави свои индустриални зони, за да може изнасяните от Виетнам суровини да се преработват и след това да се продават в Европейския съюз (ЕС) при възможно най-изгодни условия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с президента на Социалистическа Република Виетнам Чъонг Тан Шанг, съобщи агенция"Фокус".

Президентът на Виетнам заяви, че в конспекта на Декларацията за стратегическо партньорство ще се развива и икономическото сътрудничество. "Длъжни сме да предложим на съответните министерства и отрасли на двете страни да работят по-пряко, за да уточнят как да бъде приложено на практика. Ако бъде успешен този модел, ще има принос към повишаване на ефективността. Ние ще доставяме сурови продукти и суровини в България, които да се влагат там на склад, и да се изнасят за другите европейски пазари. Вярваме, че този модел ще доведе до повишаване на ефективността на икономическото и търговското сътрудничество между двете страни в предстоящия период", заяви президентът на Виетнам Чъонг Тан Шанг.

В Декларацията за стратегическо партньорство се посочва, че двете страни ще работят за разширяване и разнообразяване на търговско - икономическото сътрудничество в области, в които имат сравнителни предимства и неизползван потенциал. Подчертава се значението на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество и тя се счита за важен механизъм на сътрудничество в подпомагане развитието на отношенията в областта на икономиката и търговията, науката и технологиите, образованието и подготовката на кадри и в други важни области.

Двете страни ще работят съвместно за насърчаване на бизнес-контактите, пазарните проучвания, двустранните инвестиции в различни сектори, както и за създаване на благоприятни условия за компаниите и инвеститорите от двете страни в области като: инфраструктурата, планирането, развитието на градските райони и системата на обществения транспорт, ефективното използване на енергията, опазването на околната среда, преработката на храните и др.

Прочетено: 2277