Потребителските цени в еврозоната се покачват с най-бавния темп от четири години, като инфлацията е доста под целта на Европейската централна банка от 2 на сто.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги има избор – да понижи още лихвите, които са на нива близки до нула или да инжектира ликвидност, за да повиши цените, пренебрегвайки собствената си дефиницията за ценова стабилност, прогнозират JPMorgan Chase и BNP Paribas.

Дефлационните процеси могат да потопят еврозоната в отрицателна ценова спирала и да спрат възстановяването на региона, пише Bloomberg.

През юни валутният съюз излезе от продължила шест тримесечия рецесия, но по последни данни на Евростат безработицата достигна рекордно ниво от 12.2% през септември.

Икономистите от JPMorgan в Лондон предупреждават, че ЕЦБ е необичайно толерантна към ниската инфлация, като понижението на лихвените нива е най-простият вариант за действие в близко бъдеще.

Инфлацията в еврозоната изненадващо се забави до 0.7% на годишна база през октомври, като това е най-слабият ръст на потребителските цени от 2009 г. насам.

Забавянето на инфлацията отразява намаляване на икономическата активност на фона на затегнато кредитиране и потиснато потребление. В същото време скъпото евро оказва негативен ефект върху износа.

Данните подкрепят спекулациите, че ЕЦБ ще намали основния си лихвен процент от 0.5 на сто, за да предостави допълнителна ликвидност на финансовата система. Очаква се централната банка на Европа да предприеме и допълнителни действия, като например програма за количествени улеснения подобна на тази в САЩ.

Bank of America, UBS и Royal Bank of Scotland прогнозират намаляване на лихвените нива в еврозоната през ноември, а BNP Paribas, Societe Generale, JPMorgan Chase и Scotiabank залагат на понижение на основната лихва през декември и ревизия на икономическите прогнози на ЕЦБ.

Прочетено: 1960