Болниците ще могат да отказват лечение на хора, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Поредната идея за затягане на контрола в здравеопазването без никаква яснота около нея лансира вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева от Варна. От думите й се разбра, че има предвид пациенти, които не са социално слаби, но не внасят пари за здраве. Не стана ясно обаче как ще се определя кои са те, след като дори Националната агенция по приходите няма механизми да разбере кои българи получават нерегламентирани доходи, но пестят от осигуровки. Наскоро оттам определиха рискова група от около 250 000 неосигурени, които вероятно получават пари на черно, и поискаха достъп до банкови сметки или поне до кредитния регистър, за да установят дали те наистина са икономически активни.

Андреева се оправда, че идеята била в работен вариант, на етап "обсъждане на експерти". Осъществяването й ще стане след промяна на няколко нормативни акта, сред които законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Според нея пациенти, които могат, но не плащат осигуровки, ще трябва да поемат пълните разноски при болничните услуги. Ако не го направят, медицинските заведения ще бъдат освободени от отговорност да ги лекуват, освен ако не става въпрос за животозастрашаващи състояния. "По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения", обобщи министър Андреева.

И в момента в закона е отбелязано, че здравнонеосигурените заплащат медицинската дейност по ценоразписа на лечебното заведение и имат право само на спешна помощ. Според Андреева сега болниците карат пациентите да внасят накуп задълженията си. Те трябва да заплатят за всички месеци без осигуровки за 3 г. назад, като най-често става въпрос за хора, неосигурени на друго основание, и за тях сумата за 36 месеца е общо 1000 лв. Това излиза доста по-евтино, отколкото да плащат в момента, примерно за раждане, планова операция или скъпо изследване. Този ред обаче е облекчение и за болниците, тъй като не правят разходи за принудително събиране на дължимото от пациентите и гарантирано си получават парите от касата, докато не е ясно дали ще успеят да си ги вземат от пациента. На практика без тази възможност те ще трупат повече задължения. От изказването на Андреева вчера не стана ясно дали вариантът с плащане накуп на вноските ще отпадне изобщо като възможност. Запитана как ще се процедира с онкоболните, тя отвърна: "По същия ред."

ОТЛАГАНЕ

Методиката за новата Здравна карта трябва да бъде готова до края на март. Преди дни обещанието бе до няколко седмици. Таня Андреева отхвърли опасенията на частните болници, че няма да покрият критериите за договор с НЗОК. "Няма механизми, по които едни лечебни заведения в зависимост от собствеността си могат да сключват договори, пък други - не", заяви министърката. И допълни, че лечебниците, които се чувстват застрашени, имат достатъчно време да отговорят на критериите. Проблемът е, че новата идея на здравната карта е да се слагат лимити по легла и специалности и не е ясно как те ще се разпределят между всички лечебни заведения, които отговарят на изискванията.

Прочетено: 1992