Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит с 99 гласа от 110 присъстващи в пленарната зала.

Според приетите промени кредиторът вече няма да може да събира такси или комисиони за една и съща услуга повече от веднъж.

Освен това се въвежда изискване видът и размерът на таксите и комисионите, както и услугата, за което се събират, да се описват ясно и точно в договора за кредит.

Въвежда се забрана за налагане на такси за отпускане, усвояване и управление на кредитите, тъй като и трите услуги са неделима част от дейността на банките по отпускане на кредит.

С промените се премахва и неустойката при предсрочно погасяване на ипотечен жилищен кредит. За целта от датата на отпускане на заема трябва да е минала повече от година. В противен случай кредиторът има право да изиска такса, но не по-голяма от 1% от сумата на предсрочно погасения заем.

Нещо повече при сключване на ипотечен кредит клиентите ще могат да избират дали да отговарят с цялото си имущество при принудително събиране или само с ипотекираният имот.

Банките ще трябва да изчисляват референтния лихвен процент или променливия компонент на лихвите на основата на пазарен индекс като LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR или комбинация от тях, както и чрез индикатори, публикувани от БНБ или Националния статистически институт, например инфлацията.

Освен това с промените в Закона за потребителския кредит под регулация влизат и т. нар. бързи кредити под 400 лв., отпускани от небанкови институции, които досега бяха изключени от контрола на БНБ.

 

Прочетено: 1356