През 2013 година 253 хил. българи, които са трудоспособни, но не работят, не търсят работа, сочат данните на Евростат от проучването на работната сила през миналата година. Допълнително още 30 хил. души търсят работа, но не могат да започнат веднага.

Тези данни означават, че в България има сериозен потенциал за увеличаването на работната сила. Заетостта може да се повиши с 8,4%, ако обезкуражените българи намерят работа, сочат оценките на европейската статистическа служба.

Това е един от най-високите проценти в целия ЕС. Пред нас са само Хърватия (потенциален ръст от 12,6%) и Италия (с потенциален ръст от 12,1%). Средно за ЕС потенциалният ръст е от 4,7 на сто. 9,3 млн. са трудоспособните европейци, които обаче са обезкуражени и не търсят работа, а 2,2 млн. търсят, но не могат да започнат работа в рамките на 2 седмици. 

Това означава, че потенциалната допълнителна работна сила в ЕС е 11,5 млн. души.

Данните на Евростат сочат, че като цяло през 2013 година 216,4 млн. европейци имат работа, а 26,2 млн. – са безработните в целия Европейки съюз. 43,7 млн. души работят почасово – този вид заетост беше приложена в някои държави от общността като мярка за запазване на работните места в условията на криза.

В целия ЕС 23% от служителите на почасова работа имат желание да работят повече. Данните са показателни – страните с най-много желаещи да работят повече са Гърция (70% от работещите почасово), Кипър (59%), Испания (57,4%) и Португалия (45,9%). Това са страните с най-големи проблеми по отношение на безработицата в ЕС.

Данните за България показват, че 2,6% от заетите лица (на възраст между 15 и 74 години) работят почасово. 41,9% от тях имат желание да работят повече.

Прочетено: 1505