Общините са в паника, че върху тях ще падне тежестта да изплащат милиони левове санкции по изпълнявани от тях проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Всички кметове се хващат за сърцето, че може да изпаднат във фалит. Местните власти не бягат от отговорност, но сумите, с които ще се натоварят общините, са неплатими", каза вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България д-р Гинка Чавдарова.

Финансовите корекции са заради сериозни нарушения при обществените поръчки за проекти от периода 2010-2013 г. По последни данни на екоминистъра Искра Михайлова става въпрос за 113 млн. лв. Дълго време самата тя обясняваше, че е привърженик на идеята за "солидарна отговорност", при която санкциите се налагат за всички проверени проекти и тежестта пада върху бюджета. Изненадващо от ведомството са сменили тактиката и сега се оказва, че ще се наказват проектите, по които са открити нарушения. Писма с такова съдържание вече са разпратени на кметовете. Това значи, че общините трябва да платят от собствените си бюджети.

Сумата не е окончателна и може да набъбне още.

От сдружението на общините смятат, че държавата също има вина. "Грешките са елемент от системен недостатък", каза Чавдарова. Тя настоя за отговорност и за предварителен контрол на проектите, тъй като те са жизненоважни за общините. Според нея повечето от тях са във водния сектор. По принцип те са много скъпи и непосилни за финансиране от общините. От министерството отговориха пред "Сега", че одитиращият орган "ОСЕС" извършва проверка на извадков принцип, за да се увери, че повторната проверка е извършена правилно. Тя ще е готова до края на седмицата. Управляващият орган обаче бил длъжен да регистрира всички финансови нередности и да изпрати писма до кметовете.

Проблемът веднага бе използван за политически нападки. "Малко преди провеждането на европейските избори се заформи политическа бухалка срещу кметовете на ГЕРБ", каза на брифинг бившият зам.-министър на околната среда Ивелина Василева (ГЕРБ). Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че само на София са наложени 7 финансови корекции. Тя не е съгласна с начина на налагане на санкциите, защото проектите вече били минали успешно през одитната агенция без никакви препоръки. Санкциите ще бъдат обжалвани, категорична е Фандъкова. Кметовете от ГЕРБ смятат, че са използвани неясни критерии и е нарушен принципът на равнопоставеност. Кметът на община Раковски Иван Антонов обяви, че финансовата корекция от 5% за проекта за водния цикъл е без основания. Независимият кмет на Кричим Атанас Калчев пък заяви, че срещу независимите кметове "се работи по същия начин".

От ГЕРБ твърдят, че в 70% от случаите санкциите са за общини, в които кметовете са от тяхната партия. По 10% били за общини на БСП, ДПС и независими. Тъй като става въпрос за проекти, сключвани при управлението именно на ГЕРБ, това вероятно показва и начина, по който са били разпределяни парите по европрограмите.

Според водача на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев забележките на Брюксел са към управляващия орган на програмата в екоминистерството, а не към кметовете, към които се прехвърля. "Около 2.5 млн. българи ще трябва да извадят пари от джоба си, за да платят за некомпетентността на някой чиновник", добави Дончев. 

Прочетено: 769