За 10-ти пореден месец НСИ отчита дефлация в страната. През май, потребителските цени падат както на месечна, така и на годишна база. Понижението е съответствено с 0.5% и с 2.0%.

Нещо повече, дефлационните тенденции се задълбочават, след като през април спадът на цените на годишна база намаля до 1.6%, а спрямо март дори имаше поскъпване.

През май храните поевтиняват с 1.0%, цените на мебелите и домакинските уреди намаляват с 0.1%, транспортът е с 0.7% по-евтин, а спадът в комуникационния сектор е 1.9%.

Какво означава дефлацията? Отложени инвестиции, отложено потребление, отложено развитие на икономиката.

Спадът на цените води до това, че парите в краткосрочно бъдеще са по-скъпи от тези сега. Така има по-голяма изгода средствата да бъдат държани на влог в банката, вместо да бъдат похарчени на момента, било то за инвестиране или за покупка на стоки. Дефлацията е е един от факторите за това, че въпреки понижението на лихвените нива, обемът на депозитите в българската банкова система продължава да расте.

През 12-те месеца до април лихвите по депозитите на бизнеса в лева са намалели средно с 0.58 процентни пункта, до 1.93%, а по влоговете на населението има спад с 0.51 пр. п., до 3.51%.

Ако прибавим и ефекта на дефлацията обаче, в реално изражение депозитите носят доходност от съответно 3.53% и 5.11%. Така, логично обемът на влоговете на бизнеса нараства със 7.1%, до 14.964 млрд. лв, а на тези на домакинствата, с 10.2%, до рекордните 38.924 млрд. лв.

Продължителната дефлация води до понижение на инфлационните очаквания. Т.е. бизнесът не очаква, че цените ще растат и съответно ограничава инвестициите и създаването на нови работни места.

Така дефлацията се превръща в пречка за икономическия растеж, защото инвестициите са това, което движи икономиката напред.

В България отложеното крайно потребление не е толкова голямо заради ниските доходи на по-голямата част от населението, тъй като хората харчат парите си най-вече за основни нужди, които няма как да бъдат отложени.

Въпреки това дефлацията потиска икономиката, нищо, че няма опасност от навлизане в дефлационна спирала, тъй като липсват сериозни дисбаланси в търсенето и предлагането, които да породят такава.

 

Прочетено: 1201