През април преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 106,6 млн. евро (-67,8 млн. евро преди година). За първите четири месеца на годината пък чуждите инвеститори са вложили у нас общо 218,5 млн. евро - спад с 86,6 млн. евро (28%), на годишна база, разкриват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс на страната към края на април 2014 г.

Прави впечатление, че преките чужди инвестиции само през април са почти толкова, колкото тези за първото тримесечие. Освен това ПЧИ за първото тримесечие на 2014 г. са ревизирани в посока нагоре до 112 млн. лв. при първоначално отчетените 88,9 млн. лв. (372,9 млн. евро преди година).

В началото на май министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев увери, че правителството подготвя нов закон за привличането на чуждестранни инвестиции. Целта му е намаляване на бюрокрацията, въвеждане на по-гъвкави изисквания, така че да бъде постигната по-бърза реализация на проектите.

„Ефектите на вътрешната политическа несигурност относно реформите и инвестициите остават едни от основните рискове пред икономиката“, посочи ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Мишел Шанън след края на посещението си в София в периода 6-11 юни тази година. Финансовата институция отправи препоръки към управляващите, насочени към намаляване на държавните разходи, по-бързо размразяване на спрените европейски програми, облекчаване на средата за правене на бизнес и други.

Политическата нестабилност у нас бе и сред факторите, с които Standard&Poor`s аргументира в петък понижаването на кредитния рейтинг на България от ВВВ на ВВВ-, което е само една стъпка над неинвестиционния клас. Понижението на рейтинга вероятно ще се отрази негативно на условията по предстоящата външна емисия ДЦК.

По държави най-много ПЧИ в страната за януари-април 2014 г. идват от Холандия - 62,4 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Швейцария – 12,1 млн. евро, показва статистиката на БНБ.

В абсолютно изражение за април 2014 г. финансовата сметка, която включва преките и портфейлните инвестиции, е положителна и възлиза на 268,4 млн. евро спрямо излишъка от 57,2 млн. евро, регистриран през април 2013 г. През 2013 г. върху потоците по финансовата сметка на платежния баланс съществено влияние оказаха финансовите трансакции на банките, преките чуждестранни инвестиции в страната и емисиите през ноември миналата година на корпоративни облигационни заеми.

Ако очакванията за слаби промени в условията на търговия за страната и нарастването на външното търсене на български стоки и услуги се сбъднат, то през второто и третото тримесечие на 2014 г. от БНБ предвиждат, че положителното общо салдо по текущата и капиталовата сметка ще нарасне. През април текущата и капиталовата сметка е отрицателна и възлиза на 216,9 млн. евро при излишък от 465,2 млн. евро през април миналата година.

През четвъртия месец на 2014 г. постъпленията от чужди туристи в страната се увеличават с 6,76% на годишна база до 124,8 млн. евро. За сравнение – през април 2013 г. приходите от чужди туристи са били 116,9 млн. евро.

През разглеждания месец сумите, които българските туристи са похарчили при пътуванията си в чужбина, намаляват със 7% до 88,9 млн. евро. За пътуванията си през април 2013 г. сме похарчили 96,2 млн. евро.

Текущите трансфери, които включват преводите от българи в чужбина, евросубсидиите и членския внос на България в бюджета на Европейския съюз, към 31 април 2014 г. са 173,3 млн. евро. Данните показват, че сумата на текущите трансфери намалява със 77,57% от 772,5 млн. евро, отчетени година по-рано.

Данните за износа и вноса вече бяха обявени от Националния статистически институт (НСИ). Статистиката отчете, че през април износът спадна за четвърти пореден месец. Вносът остана почти без изменение, понижавайки се минимално с 0,1%. Резкият спад на износа с 11,6% на годишна база обаче влоши още търговския баланс.

Все пак данните подсказаха, че със заздравяването на Европа се възстановяват и търговските взаимоотношения с държавите членки на ЕС, но за сметка на тези с другите ни партньори. Това е така, тъй като през април износът и вносът за и от трети страни отново се сви рязко, но за сметка на търговията с ЕС, където цифрите останаха на положителна територия.

Общият платежен баланс е положителен. През четвъртия месец на новата година той е в размер на 109,7 млн. евро при положителен общ баланс от 520,3 млн. евро за април 2013 г. Сумата на общия баланс за първите четири месеца на 2014 г. е минус 443,6 млн. евро спрямо 514,5 млн. евро година по-рано.

Прочетено: 1068