Износът на България за Европейския съюз (ЕС) се е понижил през април с 3.5% спрямо година по-рано и е бил 2.1 млрд. лв. Това е второто понижение за годината след януари, а през март ръстът беше минимален. Общите продажби на компаниите зад граница (и към трети страни) се понижават четири поредни месеца - днес НСИ трябва да обяви и общите данни за май.

Общо за първите четири месеца за страните от ЕС са доставени стоки и услуги за 8.3 млрд. лв. (0.9% спад), като основни търговски партньори остават Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и  Белгия, които формират 72.3% от износа към общността, показват данните на НСИ. Вносът от ЕС се е повишил с 4.6%.

Спад на продажбите към основните партньори
 

Държавите, към които България изнася най-много, остават Германия и Италия. И при двете обаче има спад на продажбите за първите четири месеца - съответно с 8.9% до 1.698 млрд. лв. и с 11.4% до 1.3 млрд. лв., понижение има и към Франция. Този резултат се дължи най-вероятно на забавеното индустриално производство и растеж в тях.

След доброто първо тримесечие в Германия например второто започна доста неубедително - производството през април спадна, а през май беше под очакванията на анализаторите. Мненията на някои от тях са, че БВП през второто тримесечие ще е малко над нулата - Barcleys например очаква 0.1%. За сравнение, растежът през първото тримесечие на германската икономика беше 0.8%. През последните месеци се забелязва и ново забавяне на европейската икономика, като се очаква Франция отново да изпадне в рецесия.

Европейската централна банка вече предприе мерки, които да стимулират възстановяването, сред които са и отрицателни лихви по депозитите. Това обаче засега по-скоро влияе върху икономическото доверие. Инфлацията в еврозоната остава доста ниска, което говори за намаляване на потреблението - последното се доказва и от данните за продажбите на дребно, които през април се понижиха с 0.2% спрямо година по-рано. Интересно е, че най-голям ръст на българския износ има към Белгия - общият обем на продажбите към тази държава е 535.5 млн. лв., или повишение с почти 86%. Това заедно с ръст към по-малки страни от ЕС обаче не е достатъчно да преодолее спада при големите партньори. При един от тях - Румъния, все пак има малък растеж - 2.5%, до малко над милиард лева.

Какво изнася България

През периода януари - април български компании са продали в ЕС машини и оборудване за 2.68 млрд. лв., което е ръст с 8%. Сериозен спад има при износа на горива и масла - с 35.8% до 1.35 млрд. лв. Понижение има и в продажбите на храни и живи животни, както и на цигари и алкохол. При вноса от ЕС най-голямо увеличение (21.5%) е има в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-голямо намаление (6.7%) се наблюдава в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация". Търговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - април остава отрицателно и е 1.666 млрд. лв
.

Прочетено: 4582