Изненадващ обрат в състоянието на затворената Корпоративна търговска банка поднася публикуваният преди дни финансов отчет на институцията. Според него към края на юни заемите с проблеми са за едва 364 млн. лв., или 6,76 на сто от портфейла. Средното ниво на лошите кредити в системата според статистиките на БНБ е 9 на сто.

Общо раздадените заеми от трезора са за 5, 265 млрд. лв.

„Сумата на лошите дългове е изключително ниска и показва, че раздаваните кредити нямат проблеми“, обясни бившият подуправител на централната банка Емилия Миланова.

Неяснотата според нея идвала от факта, че квесторите все още крият какво е състоянието на финансовата институция към края на юли. КТБ беше затворена на 20 юни 2014 г.

Данните за юли трябва вече да бъдат публикувани, не разбирам защо не ги оповестяват, възмути се Миланова.

Именно в този месец се крие истината за състоянието на банката, разказват източници на „Преса“. С влизането си в КТБ квесторите разкрили голямо количество проблемни заеми. Съгласно изискванията на централната банка те са провизирани, т.е. заделени са средства при евентуално невръщане на борчовете. Тези пари са отчетени и в БНБ. Твърди се, че провизиите са около 200 млн. лв. Това е двойно повече спрямо юни, когато за проблемни заеми са заделени 123 млн. лв., като 96 млн. лв. от тях след поставянето на трезора по специален надзор, сочи отчетът на КТБ.

Именно заделянето на провизии стопява и печалбата на банката. Към края на юни институцията е на загуба от 65,4 млн. лв.

„Банката няма проблеми с кредитите си и никога не е имала“, заяви икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него квесторите вече трябва да представят детайлна информация за раздадените кредити на свързани лица. Именно тези заеми може да създадат опасност от влошаване на портфейла и да не бъдат изплатени, допълни той.

В доклада си към финансовия отчет на банката квесторите уточняват, че трезорът е раздавал заеми на свързани лица, но нямало достатъчно информация за тях. 

Прочетено: 1002