Българската държава е подкрепила енергийния си сектор с 410 млн. евро през 2012 г., става ясно от нов доклад на ЕК за помощите в тази сфера. Анализът показва, че общо страните от ЕС са субсидирали енергийния микс със 122 млрд. евро, като една трета от сумата е насочена към фирмите - производители на ток и топлина от слънце, вятър, биомаса и др. възобновяеми източници. Под държавна помощ авторите на доклада разбират всякакви форми на намеса и подкрепа - преки субсидии, преференциални тарифи, отстъпки в данъци, акцизи, такси, отпускане на безвъзмездни траншове, облекчени кредити, гаранции по заеми, насърчения за енергийна ефективност и др.

"Това е първата снимка, която се прави на държавните помощи, отпускани за енергийния сектор", обясни Марлене Холцнер, говорителка на ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер. Събирането и анализирането на данните е отнело доста време и затова докладът се базира на резултати от 2012 г.

България е далече от субсидиите, които са получили дружествата във Великобритания - над 13 млрд. евро. Рекордът е на Германия, която под различни форми е подкрепила енергетиката си с 25 млрд. евро. Близо до нас се нарежда Финландия със своите субсидии в размер на 300 млн. евро.

Докладът на ЕК показва, че към 2012 г. в България делът на производителите на "зелен" е скромен, а подкрепата за тях - също. Най-щедри към зелените централи са били испанците и германците, които и досега страдат от безконтролното включване в мрежата на нови и нови ВЕИ производители. Поради тази причина енергийният пазар в Германия е в бедствено положение, коментира преди дни и британският "Файненшъл Таймс".

Ден по-рано Брюксел разпространи друг доклад, според който България драматично изостава с либерализацията на пазара на ток и че трябва бързо да осигури възможност на малките фирми и домакинствата да имат избор за покупката на необходимите им количества електроенергия. А в анализ от миналата седмица Брюксел препоръчва на страната ни да вдига цените, защото растящите дългове и загуби в енергетиката придобиват застрашителни размери.

Междувременно увеличението на тарифите за бита с 10% от 1 октомври предизвика лавина от предупреждения за предстоящи поскъпвания на много стоки и услуги и на първо място на храните. Вероятно по тази причина за първи път от много време България ще отчете месечна инфлация.

Прочетено: 1183