След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на много ниската инфлация и сигналите за влошаване на икономическото развитие в еврозоната през последните месеци.

Решението на банката беше напълно очаквано след като на заседание в началото на септември ЕЦБ изненада финансовите пазари, понижавайки своите три основни лихви за втори път само в рамките на няколко месеца.

Днес Централната банка остави без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05%, депозитната лихва на ниво от -0,2% и пределната заемна лихва на ниво от 0,3%.

На заседанието на 4-ти септември Централната банка понижи основната репо лихва до рекордно дъно от 0,05% (най-ниско ниво на основната лихва от старта на еврозоната през 1999-а година), след като за последно банката понижи тази водеща лихва до 0,15% на заседанието през юни. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

Тогава банката понижи допълнително и въведената в началото на юни отрицателна депозитна лихва до -0,2% от -0,1%. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка. ЕЦБ въведе през юни тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната. ЕЦБ беше първата водеща централна банка в световен план, която се осмели да въведе отрицателна депозитна лихва.

В началото на септември ЕЦБ понижи и пределната заемна (кредитна) лихва до рекордно дъно от 0,3%, след като за последното банката понижи тази лихва до 0,4% на своето заседание на 5-и юни.

Днешният изход от редовното заседание на ЕЦБ беше напълно очакван, тъй като европейските централни банкери трябва да изчакат известно време, за да видят дали анонсираните агресивни стимулиращи мерки през юни (въвеждането на нова 4-годишна TLTRO програма за "евтино" кредитиране на търговските банки) и през септември (стартиране на програми за покупки на обезпечени с активи ценни книжа и на обезпечени банкови облигации) ще бъдат достатъчни, за да повишават прекалено ниската инфлация и да подкрепят доста анемичния и нестабилен икономически растеж в еврозоната.

По-голям интерес за финансовите пазари ще представлява пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30 ч.) на която той вероятно ще бъде попитан относно възможността за предприемане в бъдеще на по-агресивни мерки, в т.ч. покупки на държавни облигации (програма за "количествени улеснения").

Пресконференцията на Марио Драги ще бъде доста интересна и с оглед спекулациите за нарастващи критики от страна на редица водещи национални банкери (в т.ч. шефа на Бундесбанк - Вайдман) към неговия стил на управление на ЕЦБ.

Според редица анализатори, ЕЦБ може да предприеме допълнителни мерки на последното за годината заседание през декември, когато банката ще оповести и своите нови тримесечни прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Икономистите очакват, че тогава ЕЦБ ще понижи както прогнозите за икономическия растеж, така и за инфлацията и това може да принуди банката да обмисли нов кръг от парични стимули за началото на 2015-а година.

Прочетено: 867