Започва нов кръг за кандидатстване по програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". В нея могат да участват български IT компании и организации, като те ще предлагат проекти в рамките на три конкурса с общо финансиране от 711 млн. евро. Трите области, в които може да се участва, са "Информационни и комуникационни технологии", "Сътрудничество между ЕС и Бразилия" и "Фабрика на бъдещето".
 
Конкурсите
 

Основни грешки при проектите
 
Причината за малкото одобрени български проекти е силната конкуренция, особено в тематиката, в която участват местните компании и организации. Според МТИТС причини за по-ниски оценки са:
- Проектът не отговаря на темите и целите на програмата
- Не е добре разписано въздействието от проекта
- Работните пакети не са разписани добре, не е ясно кой партньор какво ще прави
- Анализът на риска от неизпълнението на проекта е твърде общ
- Малка степен на иновация, показва се само подобрение на съществуващи продукти/услуги.

Първият конкурс е доста по-обхватен и включва общо финансиране от 561 млн. евро за всички участници. В него компаниите и организациите могат да представят своите проекти до 14 април 2015 г. Участниците ще могат да представят предложения по теми като усъвършенствани изчислителни системи с много ниска консумация на мощност, развитие на интернет технологии, основани на облачни инструменти и услуги, индустриална и сервизна роботика с приложение в здравеопазването и транспорта, както и микро- и наноелектроника. Според Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията подходяща тема в рамките на първия конкурс за българските компании е "Технологии за съдържание и управление на информацията". В нея ще бъдат финансирани проекти за преодоляване на бариерите на онлайн комуникацията, нови технологии за създаване на цифрово съдържание за нуждите на творческите и медийните индустрии, както и за е-учене и преподаване.

Вторият конкурс е "Сътрудничество между ЕС и Бразилия", който има финансиране от 7 млн. евро и е с краен срок за кандидатстване 21 април 2015 г. В него ще се подкрепят проекти за изграждане на усъвършенствана глобална киберинфраструктура.
Третият конкурс е "Фабрики на бъдещето", като крайният срок за кандидатстване за него е 4 февруари 2015 г. Бюджетът, отделен за този конкурс, е над 143 млн. евро. При него ще се финансират иновативни IT проекти, които оптимизират производствения процес, както и на нови системи в тази сфера.
 
Победителите от предишния кръг
 
От министерство на транспорта обявиха, че при предишната кръг от конкурси по програма "Хоризонт 2020" са одобрени седем български проекта на шест компании и институции. Общата стойност на финансиране, което те ще получат, е 1.9 млн. евро. Той беше отворен от 11 декември 2013 г. до 23 април  2014 г. Бюджетът за всички участници е 658.5 млн. евро, като в него 78 български фирми са кандидатствали с общо 63 проекта от 78 български участници.
 
Това са Институт по информационни технологии и комуникации на БАН, Софийският университет "Св. Климент Охридски", "Лумикомп дизайн" и "Мегатекс комерс", които участват със съвместен проект, "Епсилон България", а два проекта са одобрени на "Онтотекст". Освен тях има още три български кандидата, които са сред резервите, а още 13 са получили много високи оценки, но не са допуснати до финансиране поради ограничения бюджет на предходния конкурс.
 
Какво е "Хоризонт 2020"
 
"Хоризонт 2020" е осмата рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации, която ще продължи от 2014 г. до 2020 г. През периода ще бъдат разпределени над 80 млрд. евро финансиране. Тя заменя предишната Седмата рамкова програма за научни изследвания (7РП), която обхвана периода 2007 - 2013 г. и беше с бюджет около 55 милиарда евро. При нея парите, отпускани в различните кръгове, са общи за всички страни участници и няма определен бюджет за една държава. По данни на министерството на транспорта са одобрени проекти на компании и институции от над 40 държави. Средствата се определят в отделни теми и в някои по-конкурентни не достига финансиране и може проекти с отлични оценки да не получат пари по програмата.

Прочетено: 1378