Министерството на финансите отчита, че невъзстановеният ДДС в края на 2014 г. е намален до 105 млн. лв., което е най-ниското равнище на показателя за последните 10 години и над два пъти под отчетените в края на 2013 г. 240 млн. лв. Това съобщи правителствената пресслужба след като днес правителството одобри внесената от ресорния министър Владислав Горанов информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2014 г.

Темата за ускоряването на връщането на ДДС към бизнеса беше  една от водещите при управлението на кабинета "Орешарски" след като при предишното управление на ГЕРБ практика беше данъкът да се задържа и държавата да оперира с него. С идването на власт на второто правителство "Борисов" министърът на финансите обяви, че бързото възстановяване ще продължи. 

Днес министърът е отчел, че салдото по консолидираната фискална програма (КФП) за 2014 г. е отрицателно в размер на 3.048 млрд. лв. или 3.7% от прогнозния БВП. Предварителните оценки на ведомството сочат, че дефицитът в сектор "Държавно управление" ще е около 3.3% от прогнозния БВП, което е минимално отклонение от изискваните от Брюксел 3 процента и ще е в полза на България при окончателното решение дали да бъде подложена на наказателна процедура заради превишаването. 

Отчетът на ведомството сочи, че бюджетните приходи през миналата година са 98.1% от планираните - общо 29.4 млрд. лв. По-добре от планираното са събирани социалните и здравните осигуровки - с 2.7%. 

Постъпленията от ДДС са в размер на 7.3 млрд. лв. или 94.4% от плана, а обяснението е именно в по-високия размер на възстановяване.

От акцизи са събрани с 0.5% под планираното, но при митата има преизпълнение с 2.5%.   

Разходите възлизат на 32.455 млрд. лв. или 98.4% от плана след актуализацията на бюджета. Спрямо година по-рано увеличението е с над 2 млрд. лв. или 6.7%, а обяснението е в ускореното усвояване на еврофондовете и увеличените с над 940 млн. лв. социални и здравни плащания.

Фискалният резерв към 31 декември 2014 г. е 9.2 млрд. лв., от които 8.1 млрд. лв. на депозит в БНБ и банки и 1.1 млрд. лв. вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи. Това позволи през януари да бъдат погасени 1.1 млрд. долара външен дълг, изтеглен през 2002 г., напомня министерството.

Прочетено: 989