вж. СНИМКИ от пресконференцията

На пресконференция в Българската стопанска камара бяха представени резултати от анкетно проучване за нивото на информираност на работодателите и заетите в икономиката за заболяването хепатит С, както и тяхната готовност да участват активно в дейностите по превенция и лечение на болестта.

Преобладаващата част от участниците в проучването декларират, че никога не са се изследвали за хепатит С -  45% признават, че никога не са се изследвали за хепатит С, а други 26% са го правили преди повече от една година. Едва 6% са се изследвали през последната година, а всеки пети (23%) не помни или не знае дали някога са му правени подобни изследвания. Респондентите признават, че биха се изследвали, ако работодателят им осигури безплатни тестове за това. В тази връзка не е случайно, че според 80% от участниците в проучването грижата за здравето на служителите, включително покриването на специфични лабораторни изследвания и профилактика на тежки заболявания, е основен мотивиращ фактор за задържане на висококвалифицираните кадри. Според 88% от анкетираните, изследванията за носителство на вируса на хепатит С трябва да е грижа на държавата. 62% са на мнение, че Националната здравноосигурителна каса трябва да покрива лечението на заболяването, а според 38% това трябва да е ангажимент на работодателя.

„В Българската стопанска камара насърчаваме бизнесът да бъде отговорен към своите работници, защото вярваме, че те са най-ценния капитал на компаниите. Инвестицията в здравето и безопасността на работа, както и ангажирането с профилактика на различни заболявания, повишава производителността на труда и се отразява се на микроклимата в компаниите. БСК направи това проучване, защото хепатитът е социално значимо заболяване, което може да има тежки последици не само за отделната личност, но и за фирмите и обществото като цяло.“, коментира Камен Колев заместник-председател на Българската стопанска камара.

Непознаването на заболяването е причина всеки пети (22%) да признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С. Силвана Лесидренска, пациент и председател на пациентско сдружение „ХепАктив“, коментира: „За съжаление, липсата на симптоматика, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С. Надявам се здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на хепатит С. Едва тогава стигмата в обществото ще изчезне“.

Един от съществените резултати от проучването е, че въпреки социалната значимост на заболяването и големият брой заразени у нас (около 110 000 души, 92% са в трудоспособна възраст), хепатит С си остава непознат. Половината от анкетираните (49%) са убедени, че има ваксина срещу хепатит С, по-малко от една-трета (29%) от тях са наясно, че такава не съществува, а 22% от участниците в проучването не са информирани по този въпрос. Голяма част от анкетираните (42%) не правят разлика между хепатит С и хепатит А (жълтеница). Едва малко над една-трета от респондентите (41%) са наясно, че хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптомно, дори е популярен като „тихият убиец“.

Проф. Константин Чернев, началник на Клиника по вътрешни болести в Университетската болница „Софиямед“, коментира, че ако хепатит С се лекува успешно навреме, се спестяват огромните разходи за лечение на усложненията на заболяването. Той представи новите възможности за лечение на заболяването и обясни, че стандартното лечение в момента е продължително, обременено с много странични ефекти и неподходящо за редица групи пациенти, особено тези с напреднала чернодробна цироза. Проф. Чернев допълни, че с иновативната терапия за хепатит С няма да е нужно пациентите да прекъсват работа, тъй като лечението е кратко (от 3 до 6 месеца), приема се под формата на таблетки и не е съпроводено със значими странични ефекти.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕТО

Проучването е количествено и е проведено в периода 7-20 януари 2015 г. чрез онлайн анкета, съдържаща стандартизирани и полустандартизирани въпроси. Обхванати са 414 души, основно специалисти и мениджъри на предприятия от целия спектър на икономиката и всички региони на страната. Преобладаващият брой участници в анкетата са в активната възрастова група от 20 до 59 години.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХЕПАТИТ С

Хепатит С е една от най-опасните пандемии:

Четири пъти повече хора в света са заразени с хепатит С, в сравнение със СПИН

  • 170 милиона души в света имат хроничен хепатит C.
  • Предполага се, че в България около 110 000 души са носители на  хепатит С, като едва 10% от тях знаят за заболяването си и се лекуват.
  • 92% от болните са в активна трудоспособна възраст.
  • 3-4 милиона души в света се заразяват с вируса на хепатит C всяка година
  • 500 000 годишно в света умират от тежките усложнения на хепатит С.

Причинител на заболяването е вирусът на хепатит С (HCV).

Заразяването с хепатит C става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане. Не е известно дали хепатит С може да се предава по полов път. Предмети за лична употреба, като например бръсначи, четки за зъби и инструменти за маникюр или педикюр може да влязат в контакт с кръв. Използването на такива предмети като общи от различни хора крие риск от излагане на зараза с вируса на хепатит С. Вирусът на хепатит С не се разпространява чрез обикновен контакт като прегръдка, целувка или използване на общи прибори за хранене или готвене. Предаването на хепатит C от заразена майка на детето й става при по-малко от 10% от случаите.

Вирусът на хепатит С причинява хронична инфекция при 50–80% от инфектираните. Хроничната инфекция може да доведе до цироза, чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб, което може да доведе дори до смърт. Хепатит С е причина за 30-40% от случаите с чернодробна цироза и 25% от рака на черния дроб в Европа и Северна Америка.

Приблизително 40-80% от случаите на хронична инфекция преминават с помощта на лечение. При 10-50% инфекцията отзвучава без лечение. Ефикасността на лечението е много по-голяма, когато то се прилага през първите 6 месеца, отколкото ако се прилага след като хепатит С вече е станал хроничен. Стандартната терапия за лечение на хепатит С е от 6 до 12 месеца с успеваемост между 50 и 70 %. Терапията е под формата на инжекции е придружена със сериозни усложнения. От началото на 2015 г. в Европа бе регистрирана нова терапия, която е под формата на таблетки и лекува до 98% от заразените с хепатит С без сериозни странични ефекти.

Въпреки високата степен на заболеваемост, много хора, заразени с вируса на хепатит С, не знаят за това, защото болестта протича без сериозни симптоми. Такива се появяват изключително рядко и те са понижен апетит, умора гадене, болка в мускулите или ставите и загуба на тегло.

Финансовите разходи, свързани с хепатит С, са значителни, както за отделните хора, така и за обществеността.

Прочетено: 1566