Участниците в кръглата маса, организирана от БСК и Института за енергиен мениджмънт се обединиха около искането за по-сериозни наказания за крадците

 

Енергийни, телеком и транспортни дружества обсъдиха проблемите, свързани с кражби на елементи от техническата си инфраструктура заедно с представители на рециклиращия бизнес по инициатива на Института за енергиен мениджмънт и Българска стопанска камара. Всички дружества съобщиха данни за многомилионни загуби, свързани както със стойността на откраднатите активи, така и с разходите за възстановяването на мрежите. По думите на експертите от частните и държавните компании, се краде всичко – кабели, проводници и трансформаторно масло, както и електроенергия, от електроразпределителните мрежи; части от стълбовете на ЕСО ЕАД; елементи от газоразпределителните мрежи, части от железния път, проводници и комуникационна инфраструктура на НКЖИ; части от локомотиви; медни кабели на телекомите и др. Краде се дори от складовете и вагоните на самите рециклиращи дружества по думите на представители на отрасъла.

Славчо Нейков, председател на УС в Института за енергиен мениджмънт, беше модератор на събитието и обобщи някои от основните законодателни проблеми. Един от примерите е за отразяването на щети по цени, които не съответстват на реалните разходи за експлоатационните дружества. Това води и до по-ниски наказания, като по време на кръглата маса бяха представени примери за множество условни присъди и ниски парични санкции. Според Славчо Нейков, трябва да се промени квалификацията на тези престъпления по Наказателния кодекс, като те се приравнят до диверсия и вредителство, защото засягат потенциално неограничен кръг хора и сигурността на държавата. Такова предложение е било направено преди месеци към Министерството на икономиката и енергетиката по време на служебния кабинет, но не е последвало развитие по темата.

Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на НКЖИ изрази надежда, че тази среща няма да е поредната среща, след която няма да има реални действия. Според него, за НКЖИ тези кражби са голям проблем не само като финансови съображения, но и във връзка с безопасността на движението. Един от най-сериозните примери е случаят при гара Яна в началото на 2014 г., когато дерайлираха цистерни, за щастие празни, заради кражба на релси и скрепления. Представителят на Холдинг БДЖ отбеляза, че само разходите по подвижния състав са били за 1 млн. лв. Според представителите на железопътния сектор, трябва да се засили контролът върху леярните, където се изкупуват крадените метали. Бисер Минчев отбеляза, че през 2013 и 2014 г. кражбите са съответно за 1.6 и 1.5 млн. лв., а само за първите 3 месеца на 2015 г. – за 400 хил. лв. Тази калкулация е по остатъчна стойност на активите и не включва разходите по възстановяване на активите. По неговите думи, се краде всичко, в което има метал (най-вече мед) – магистрални кабели, кабели на осигурителна техника и др, което може да предизвика неправилна работа на светофорите и на стрелките с тежки последствия за пътници и товари.

Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране отбеляза, че асоциацията застъпва тезата за абсолютна нетърпимост към този проблем. БАР е подписала декларация на европейско равнище и участва в борбата с този проблем. По думите на г-жа Съботинова, сериозно трябва да се обърне внимание по изменение на Наказателния кодекс. Предложението на асоциациите и институциите от сектора е за въвеждане на квалифициран състав на кражбата с наказание от 1 до 5 години лишаване от свобода, като долната граница на наказанието е с цел съдебните органи да не прекратяват процесите поради маловажност,както е в момента. Г-жа Съботинова отбеляза, че законният сектор намалява за сметка на незаконния. Нейните думи бяха потвърдени и от останалите представители на бизнеса.

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, отбеляза, че в последните години кражбите са все по-голяма заплаха както за мрежата, така и за имуществото и живота на хората. През 2014 г. дружеството ЧЕЗ Разпределение България е подменило 79 хил. м кабели на стоност 1.5 млн. лв., като тези инвестиции не са планирани, а принудени. Той подчерта, че кражбите на трансформаторно масло са достигнали са огромен размер – само за 2014 г. на територията на ЧЕЗ те са 50 тона.

Зорница Генова от ЧЕЗ представи някои добри законодателни практики от Чехия и Румъния, като част от тях са свързани със задължителна идентификация на лицата, предаващи метали за скрап, както и изисквания за плащане само по банков път. За 2012, 2013 и 2014 г. дружеството има преки щети съответно за 2.5 млн., 1.8 млн. и 1.1 млн. лв. Само стойността на кабелите средно напрежение, подменени за последните 2 години, е 6.2 млн. лв. От кражбите на масло са увредени 154 трансформатора за последните три години.

Гочо Чемширов, член на Съвета на директорите на ЕВН България Електроразпределение сподели данни за Югоизточна България – през 2014г. е имало 261 посегателства върху електроразпределителната мрежа – 38800 м въздушни и кабелни линии, в 26 трафопоста е имало кражби на общо 5 тона трансформаторно масло и в 88 трафопоста – кражби на проводници от трансформаторите към таблата ниско напрежение. Около 85% от кражбите на масло са в 2 района – Раднево и Панагюрище, като най-вероятно то се ползва от транспортни фирми като добавка към горивото, каза още Чемширов. Всички кражби се извършват под напрежение и през година-две има и смъртни случаи. Крадците вече имат висока техническа култура – оставят 1 проводник и така не се констатира веднага, че има кражба. Много е опасно и при кражбите на нулеви проводници – тогава освен опасност за ел.съоръженията, изгарят и уреди, но и се създават предпоставки за злополуки с човешки живот. Прилагат се на места технически средства за наблюдение, но така има сериозен разход за охрана и проблем с признаването на тези разходи от КЕВР.

Иван Иванов от Овергаз допълни, че се забелязва обезпокоително нарастване на кражбите на съоръжения, включително на газови тръби и инсталации, които са в стълбищните помещения на жилищни сгради, като така при изтичане на газ може да се стигне до взрив и човешки жертви. Има взаимодействие с органите на МВР, но често престъпленията не може да се докажат пред съда, защото съоръженията са на тротоари и извън сгради. Има и кражби на газ чрез манипулиране на съоръженията.

По време на събитието беше представена инициативата Европейска коалиция срещу кражбите на метал, организирана от европейски асоциации на мрежови и инфраструктурни индустрии и компании за търговия с метали и рециклиране (CER, CEDEC, EDSO, EFR, ENTSOе, GEODE, COLPOFER, EIM, EURELECTRIC, EUROMETREC, UIC, UITP).

СНИМКИ

Прочетено: 1202