Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/ обяви за обществено обсъждане първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по одобрената ОПИК 2014-2020, съобщиха от Министерството на икономиката.

Целта на процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ е предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) и подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на предприятията.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е150 000 000 евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са:

  • за микро предприятия между100 000 и 500 000 лв.;
  • за малки между 200 000 и 750 000 лв.;
  • за средни между 300 000 и 1 000 000 лв.

Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 35% и 70% и ще зависи от категорията на фирмата и от региона. Компании от Югозападния регион, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ – до 35% за средни и до 45% за микро- и малки. За останалите пет района на планиране условията са: до 60% - за средни, и до 70% - за микро- и малки предприятия.

Предимство ще имат и проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район, посочи икономическият министър Божидар Лукарски. Приоритет при оценката ще имат малки и средни предприятия, които кандидатстват с проекти в областите, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация, допълни министърът.

Безвъзмездното финансиране по процедурата заедно с договорената за последните седем години безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 2.5 млн. лева за микро- и малки фирми и 5 млн. лева за средни.

Финансирането ще е за дейности за подобряване на производствените процеси във фирмите; нови или усъвършенствани продукти и услуги; разнообразяване на асортимента, внедряване на иновативни технологии.

Допустими са разходи за придобиване на машини, съоръжения и оборудване, както и за дълготрайни нематериални активи. Тези активи трябва да останат свързани с проекта, за който е предоставена помощта, за срок от минимум три години. Допуска се покупката на активи чрез договор за краткосрочен финансов лизинг.

Продължителността на изпълнение на всеки проект е максимум 18 месеца.

За първи път по процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020.

Предприятията, кандидатствали и спечелили проекти по миналия програмен период на програмата, ще имат право да кандидатстват отново, но ще получават по-малко точки в зависимост от това колко проекта са осъществили и на каква стойност. Това се прави с цел да се подпомогнат по-широк диапазон от малки и средни предприятия, както и такива, които кандидатстват за първи път, уточни още министър Лукарски.

Компаниите имат срок до 20. април 2015 да отправят своите забележки и коментари по насоките за кандидатстване.

 

***

Приоритет при оценката ще имат малки и средни предприятия, които кандидатстват с проекти в областите, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация - например мехатроника и чисти технологии, ИКТ и др. Предимство ще имат и проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране(+5 допълнителни точки). Предвиден е бонус и за предприятия, включили дейности за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.

 

Прочетено: 985