Предложението за гъвкаво работно време е напълно възможно, но планирането на работните часове зависи само от работодателите. Това коментираха в ефира на бТВ Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика, и Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Димитър Бранков е категоричен, че този модел е напълно възможен и би проработил, като подчерта, че е свързан с културата на работодателите. „България е на последно място в ЕС по разпространение на гъвкавия модел на работа", коментира още той.

Ако кодексът на труда бъде променен и се гласува предложеното работно време от пет часа дневно, работодателят трябва да осигури по-свободен достъп на служителите до работното място, за да могат да изработят останалите часове.
 
Целта е да се въведе работно време с променливи граници, като задължителното присъствие да се определя от работодателя. Работникът ще може да реши точно в колко часа ще отиде на работа. Това трябва да бъде съгласувано с ръководството на фирмата.
 
Работодателите могат да се възползват от тази възможност и сега, но трябва да се създаде такава организация, която да осигури свободен достъп на работниците, за да могат да отработят времето. В някои международни институции достъпът до работните пространства е свободен 24 часа, което е вид гъвкава форма на работно време. Зависи от служителите как ще употребят това време.

Миналата седмица социалният министър Ивайло Калфин предложи въвеждането на гъвкаво работно време, при което задължителните работни часове да бъдат намалени от 8 часа на ден на 5 часа на ден. Предложението е част от планирани промени в Кодекса на труда.

Според предложението, работната седмица обаче остава ограничена на 40 часа и 5 работни дни и работодатели ще решават кога да бъдат отработвани часовете. Работодателят ще определи кои са задължителните 5 работни часа, както и 12-часов период от денонощието, в който може да става отработването. 

Така майки ще могат да се грижат за болно дете или да свършат неотложна лична работа, без от това да страда кариерата и фирмата им, обясни вицепремиерът. Тази практика съществува в европейските институции, социалното министерство също я ползва в момента за чиновниците си, каза вицепремиерът.

Прочетено: 911