Пазарната стойност на брутните международни валутни резерви на Българската народна банка към края на 2014 г. възлиза на 16 534 млн. евро, което спрямо края на 2013 г. представлява увеличение с 2 108 млн. евро. В същото време парите в обращение са на стойност 11 355 млн. лв.

При инвестирането на международните валутни резерви БНБ продължава да провежда консервативна политика по управление на риска.

Нетният доход от управлението им е формиран от доход от инвестиции в размер на 161.28 млн. евро и положителен нетен резултат от влиянието на промяната на валутните курсове и

от ценови преоценки върху откритите валутни позиции на активите и съответно пасивите по баланса на управление „Емисионно“ на стойност 137.16 млн. евро, дължащ се почти изцяло на повишение на цената в евро на монетарното злато.

Синхронизирането на българското законодателство с европейското наложи промяна и в надзорния подход на БНБ, свързана с произтичащото от новите директива и регламент намаляване на минималната капиталова адекватност от 12% на 8%, отпадане режима на специфични провизии и др. За да съхрани капиталовите буфери, натрупани през годините в банковата система, БНБ определи нивото на предпазния капиталов буфер на 2.5% и на системния капиталов буфер на 3% за всички кредитни институции в страната.

Запазването на банковата стабилност е основното предизвикателство през втората половина на 2014 г. Капацитетът на изградените в банките ликвидни и капиталови буфери, целенасочено изисквани от БНБ през годините, беше тестван в реална стресова ситуация.

През втората половина на юни банковият сектор бе изложен на сериозен ликвиден натиск. Последвалият значителен отлив на депозити от Корпоративна търговска банка АД и дъщерната ѝ банка ТБ „Виктория“ ЕАД доведе до изчерпване на ликвидността им и преустановяване на разплащанията им.

По искане на ръководствата на КТБ и на ТБ „Виктория“ двете банки бяха поставени под специален надзор съответно на 20 и на 22 юни 2014 г. По-късно за КТБ беше установен отрицателен капитал и лицензът на банката беше отнет.

В края на юни 2014 г. с Европейската комисия беше договорена рамка за държавна помощ за подкрепа на ликвидността на банките в България. Ликвидният натиск върху банковата система беше преодолян, а банковата стабилност беше съхранена.

Банковата система продължи да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката при допълнително укрепени ликвидни и капиталови буфери.

Коефициентът на ликвидни активи на банковата система достигна 30.12% в края на декември 2014 г. като резултат от допълнителните изисквания на БНБ. Общата капиталова адекватност на системата е 21.95% в края на 2014 г., а адекватността на капитала от първи ред е 19.97%. Коефициентът на възвращаемост на активите е 0.85%, а показателят за възвращаемост на капитала е 7.15%.

 

Прочетено: 676