Финансовата криза в Гърция и евентуално излизане на страната от еврозоната не би трябвало да повлияе на българската финансова система въпреки присъствието на банки с гръцка собственост на пазара у нас. Сбъдването на евентуален лош сценарий обаче ще се отрази негативно на външната търговия на страната. Това прогнозираха анализатори по време на форума "Шумът на парите" в София.

Преди ден Международният валутен фонд и "Морган Стенли" прогнозираха, че България е сред най-застрашените държави на Балканите от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Причината е значителното присъствие на банки с гръцка собственост у нас, както и обвързаността на българската и гръцката икономика. Според местните анализатори обаче опасностите не са толкова големи, тъй като финансовата система и икономиката са по-добре подготвени спрямо 2012 г.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, българската икономика и финансов сектор са в по-добра ситуация в момента спрямо ставащото в Гърция в сравнение с 2012 г. Той обясни, че финансовият сектор у нас вече е нетен кредитор спрямо останалия свят за разлика от ситуацията преди три години. Освен това банките вече са се справили със загубите от спукването на имотния балон през 2009 г. и последвалата икономическа рецесия. Нямало и опасност проблемите на гръцките банки да се пренесат върху дружествата им, регистрирани в България.

Павлов прогнозира още, че все пак Гърция ще постигне споразумение с международните кредитори и няма да се стигне до излизането й от еврозоната. "Дори и в лош сценарий обаче негативните ефекти за българската икономика най-вероятно ще се ограничат до външната търговия", отбеляза Павлов. Това предупредиха и международните анализатори, които припомнят, че Гърция е сред основните държави, за които се изнасят български стоки.

Шефът на Пощенска банка Асен Ягодин посочи, че свързаността на българската икономика с гръцката е под 10%. "Има значително присъствие на гръцки банки в България, но те са основно дъщерни дружества, които разполагат с доста по-висока дори от средната за банковия пазар ликвидност и капиталова адекватност", подчерта банкерът.

вж. Оригиналната публикация

Прочетено: 921