България е изпратила едва преди дни официалната си жалба до Европейската комисия срещу гръцкия "превантивен данък" от 26% върху всички сделки на гръцки фирми с компании от страни с "преференциален данъчен режим", сред които попада и България. Междувременно срокът за обществено обсъждане на подзаконовата уредба за прилагане на данъка в Гърция е изтекъл на 7 май и той ще започне да се прилага за всички сделки с дата от 1 септември 2015 г. Дипломатическият натиск е довел до някои изменения в прилагането на данъка, но не и до отмяната му.

Според измененията освободени от данъка ще могат да бъдат предварително одобрени сделки за внос на електричество, природен газ и вода, сделки с дружества, които се търгуват на борсата в страната, където е сключена сделката, обичайни сделки с един и същ доставчик и стока. Освобождаването на сделките от данъка обаче минава през представяне на редица документи за всяка от тях. За останалите стоки си остава старият режим - с проверка от три месеца.


Забавяне на жалбата до ЕК

Гърция измени Кодекса за подоходно облагане през март 2015 г., а българският бизнес реагира остро на частта в закона, според която всички сделки и транзакции между гръцки фирми и такива от държави с преференциално данъчно облагане, към които е причислена и България, ще бъдат облагани с 26% превантивен данък. Платеният данък би трябвало да се върне до три месеца на фирмите, ако те докажат, че сделката не е била фиктивна. Така законът нарушава спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане между България и Гърция, а България е приравнена към държави с офшорни режими заради ниския си корпоративен данък.

На запитване от "Капитал Daily" Ванеса Мок, говорителят на Европейската комисия за данъчните и митническите въпроси, отговори: "България е изпратила междудържавна жалба срещу Гърция по чл. 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз, като комисията е регистрирала официалната нотификация на жалбата на 18 май." Още през април българските власти изпратиха писмо до европейския комисар по икономически и финанвоси въпроси Пиер Московиси, в което се заяви позицията на България, но реално подаването на официална жалба е станало с месец закъснение. Мок добави, че комисията е в контакт с гръцките власти по въпроса и че е получила и други жалби.


Според източник на "Капитал Daily" жалбите обаче не са били от другите две страни - членки на ЕС, засегнати от прилагането на гръцкия закон, Кипър и Ирландия, а от български бизнес асоциации. Според чл. 259 от Договора за функционирането на ЕС комисията трябва да издаде мотивирано становище, след като всяка от заинтересуваните държави изложи позицията си. Ако комисията не издаде становище в рамките на три месеца от датата на жалбата (в случая 18 август), България ще може да сезира Съда на Европейския съюз в Люксембург за нарушаване на европейското право от страна на Гърция.


Какво предстои от септември
Междувременно обаче надеждите, че дипломатически действия могат да доведат до отменянето на прилагането на данъка за български фирми, не бяха оправдани. Все пак те доведоха до определени промени: на 23 април зам.-министърът на финансите Надя Валавани представи проекторешение на министерството, което променя критикувания чл. 21 на закона. Така дадена сделка може да бъде освободена от данъка, ако бъде предварително одобрена. За целта трябва да се подаде електронна молба за удостоверяване на сделката в гръцкото министерство на финансите и сделката да бъде декларирана до десет дни след приключването й в съответната данъчна служба. Одобрението ще е автоматично при самото подаване на молбата за сделки за внос на електричество, вода и природен газ, сделки с публични дружества или с продукти, търгувани на стокова борса, както и обичайни сделки с един и същ доставчик и стоки.

За други сделки одобрението няма да е автоматично, но може да се получи при определени условия (виж карето). В случай че дадена сделка не е освободена от предварителния данък или властите решат, че електронната молба-заявление за удостоверяване на сделката не е пълна, данъкът се заплаща до края на месеца, следващ сключването на сделката. Предварително внесеният данък се връща до месец след приключване на проверката, ако властите преценят, че сделката е действителна и обичайна. Ако не бъде завършена проверката, данъкът се връща до три месеца. Описаните процедури важат за сделки, сключени след 1 септември 2015 г. Така проблемът със създаването на допълнителни бюрократични тежести за гръцки и български фирми остава.

Прочетено: 574