Шведската Trelleborg Sealing Solutions ще разшири двойно с 1800 кв.м производствeната си база за силиконови изделия в Перник. Ще бъде построено трето производствено хале към вече съществуващите две. От ръководството на компанията не обявяват размера на инвестицията, но планът е да удвоят персонала си три години след отварянето на новия цех. Към март тази година в дружеството работят 77 души, показва справка в регистъра ДАКСИ.

Развитие след сделка

През април тази година Trelleborg стана едноличен собственик на пернишкото предприятие за продукти от течен силикон, като от 2011 г. насам шведската компания вече държеше 50% дял от него. Заводът е основан през 2007 от Удо Ланге и съпругата му Елизабет и отначало се казва Silcotech. Цената на никоя от сделките за завода, отчитащ двуцифрен ръст в продажбите от 2011 насам, не беше публично обявена. Единствените сведения са от Търговския регистър, където е вписано прехвърляне на 33% от капитала към Ланге през 2011 г. срещу сумата от 100 хил. лв.

Последната инвестиция е стъпка към стратегическото фокусиране и разрастване на българското дъщерно дружество. От една страна, предприятието иска да разшири базата си с нов цех. Освен това машините в съществуващите производствени помещения ще бъдат удвоени, казват от компанията.

Едновременно с това Trelleborg смята да съсредоточи усилията в насока подобряване на условията и базата си в отговор на по-строгите хигиенни изисквания на хранително-вкусовата промишленост. Това е в съзвучие с плана на компанията да се разширява секторът на компоненти за производството на храни, напитки, продукти за бебета и санитарни изделия.

Българският план

Заводът на Trelleborg Sealing Solutions в Перник е една от трите производствени бази на компанията, където е специализирана в производство на гумени изделия от течен силикон. "Инвестицията в България следва значително вложение в другите два завода. Това е част от стратегията на Trelleborg да укрепи позициите си в избрани атрактивни пазарни сегменти", обяснява Урсула Нолънбергер, продуктов директор на шведската компания.

Пернишкият завод работи основно за индивидуализирани решения за отделните клиенти, които участват в процеса на разработка. По-голямата част от продукцията е за германски и швейцарски клиенти, а в България от услугите им се ползват "ХЕС" - Ямбол, "М+С Хидравлик" - Казанлък, заводите за цилиндри в Южна България, Лукойл Нефтохим Бургас. Отскоро компанията работи и с хранителният гигант Nestle, за който изработва детайли за кафемашините Dolce Gusto. Според последния публикуван финансов отчет от 2013, когато българското предприятие още е собственост на основателите му, приходите от продажби са 3.8 млн. лв., като се увеличават с 57% спрямо 2012. Миналата година те растат до 4.14 млн. лв.

От шведската компания сега обясняват, че при разрастването си ще търсят и по-висококвалифициран персонал - инженери, контрольори по( качеството, административни служители. За новия цех земя не е закупувана, тъй като сегашният терен е позволявал новото строителство.

Другите два подобни на пернишкия заводи са в Швейцария и в щата Масачузетс. Иначе компанията притежава 24 фабрики и 44 търговски представителства в целия свят и се занимава с инженеринг и производство на полимерни решения за уплътняване, поемане на вибрации и защита. Клиенти на групата са производители от най-различни индустрии - от авиация до фармация. За последната година продажбите на компанията са за над 22 млрд. шведски крони (около 2.1 млрд. евро).

Прочетено: 4363