Българската икономика се върна към инфлация. През септември потребителските цени се покачват с 0.1% на годишна база, въпреки че падат също с толкова спрямо август.

Така за първи път от 3 месеца насам потребителските цени растат спрямо същия месец на миналата година. Въпреки това икономиката остава под дефлационен натиск.

През септември според НСИ поскъпват храните, алкохола и цигарите, разходите свързани с поддръжка и ремонт на жилищата, наемите, цените на здравните услуги. Най-голям на месечна база е ръстът при хранителните продукти. Те поскъпват с 1.6%.

Данните показват, че за повечето български потребители определено има инфлация, която оказва натиск върху покупките им. В същото време обаче икономиката като цяло се сблъсква с дефлация. Комбинация, която потиска икономическия растеж.

Спад на цените през септември спрямо август има при транспорта, който поевтинява с 4.6%, облеклата и при ресторантите и хотелите. За месеца дизеловото гориво е поевтиняло с 6.6%, а обикновеният бензин А95Н - със 7.0%.

Претеглени според методиката на Евростат, която дава по-малка тежест на храните, потребителските цени в България намаляват с 0.8% на месечна и с 0.9% на годишна база.

 

Прочетено: 432