На 9 февруари 2010 г. Центърът за изследване на демокрацията представи доклада "Мониторинг и оценка на публични политики и програми". Той разглежда методите за мониторинг на дейностите в публичния сектор, централните и регионални органи на властта, както и публично-частните партньорства.

В България тепърва предстои да се утвърди системното и задълбочено използване на цялостния инструментариум за извършване на мониторинг и оценки на публични политики и програми. Подценяването на тези практики е и една от причините за сравнително ниската степен на подготвеност на страната да се приспособи към изискванията и предизвикателствата на членството в Европейския съюз, се казва в доклада.

 

Там е изтъкнато още, че ограниченото извършване на мониторинг и оценка на публичните политики и програми е довело и до редица проблеми с използването на европейските предприсъединителни и структурни фондове, прилагането на хармонизираното европейско законодателство, недостатъчния капацитет на българската администрация.

В този контекст познаването и използването на методите и техниките за мониторинг и оценка на публични политики и програми са необходимо условие за доброто, ефективно и отговорно управление. Те са необходими и от гледна точка на по-активното обществено участие, както и включването на всички заинтересовани страни в разработването, прилагането, мониторинга и оценката на публичните политики и програми, твърдят експертите, изготвили доклада.

Пълния текст на доклада ще откриете в прикачения файл.

Прочетено: 172