Акценти

 

Глобалната икономика е на път да излезе от най-тежката криза от Голямата депресия насам, но прогресът е променлив. Много региони вече показват явни признаци на съживяване, останалите обаче още се борят с проблемите. Това отбелязва Euromonitor International в прогнозата си за състоянието на икономиката през 2010 година.

Световната икономика ще се свие с 1% през тази година

В документа се отбелязва, че благодарение на безпрецедентните усилия на централните банки и правителствата, глобалната икономика започва да се оживява през втората половина на 2009 година. Проблемите обаче остават в някои части на Централна и Източна Европа. Икономистите от Международния валутен фонд пресмятат, че брутния вътрешен продукт ще се свие с 1,1% през 2009 година, но през 2010 година ще има ръст на глобалната икономика в рамките на 3,1%. В развитите държави ще има слаб ръст - от около 1,3%, спрямо свиване на БВП от 3,4 на сто през тази година. Добри резултати обаче ще постигнат развиващите се икономики - през 2010 година очакваният ръст при тях е средно 5,1%, т.е. значително над увеличението от 1,7% през тази година.

Бързо подобрение на стоковите пазари

Сривът на цените на суровините през втората половина на 2008 година беше бързо преодолян през тази година. Цените на суровините са тясно свързани с икономическото състояние на развиващите се икономики. Първите сигнали за излизането от кризата на държавите от Азия веднага се отразиха на стоковите пазари, отчитат експертите от Euromonitor International. Сега, с подобряване на ситуацията в индустриалните държави, търсенето на суровини се увеличава и цените записват рекорден ръст. Например, цените на металите са с 60% по-високи през втората половина на 2009 година. Лидери в това отношение са цените на медта, златото, оловото и никела. Цените на петрола също не изостава от тази тенденция.

Трудовите пазари под натиск

За съжаление безработицата ще продължи да се увеличава в много индустриални държави. В САЩ например броят на безработните се увеличава по-бързо от останалите развити държави. Очакванията са пикът на безработицата да бъде достигнат в средата на 2010 година. В Япония и в повечето европейски държави работодателите предпочетоха да намалят работното време, преди да закрият работните места. Това задържа ръста на безработицата, но проблемът остава и е особено тежък в страни, в които е имало балон на пазара за недвижими имоти. Като примери може да бъдат посочени Ейре, където прогнозите сочат, че безработицата през 2010 година ще достигне около 16%, и Испания, където очакванията са, че безработните ще бъдат над 20% от трудоспособното население догодина.

Що се отнася до развиващите се държави - ситуацията там е доста различна. В Европа например очакванията са за пик на безработицата през 2010 година. Капиталовите потоци към страните от бившия соцлагер ще бъдат все още свити и възстановяването им ще бъде бавно. Голямата задлъжнялост може да доведе до обезценяване на валутите.

Възстановяването е по-бавно

Повечето анализатори коментират, че възстановяването от тази криза е по-бавно спрямо предишни сътресения на световната икономика. Надеждите са за V-образно възстановяване, но това изглежда все по-малко вероятно. Кредитният бум, балоните на пазарите за недвижими имоти и растящите дефицити по текущите сметки разколебават потребителите. Потреблението в развитите държави ще се увеличи едва с 0,7% през 2010 година, а в някои страни от еврозоната дори може да продължи да се свива.

Инфлацията обаче няма да бъде сериозна заплаха за икономиката и за възстановяването й. В развитите страни ръстът на цените ще бъде около 1,1% през 2010 година. През 2009 година увеличението беше едва 0,1%. В развиващите се държави обаче инфлацията през 2010 година ще бъде 2010 година, спрямо 5,5% през тази.

Превод на текста: Деляна Петкова, Econ.bg

Пълния текст на доклада на Euromonitor International може да видите в прикачения файл.

Прочетено: 254