Автор: Антон Дойков ( office@creativepartners.org ), "Криейтив партнерс" (блог)

 

Уеб-базиран софтуер

Проблемът при покупката на софтуер е, че това е скъпо начинание, а внедряването отнема месеци, дори години. С развитието на информационните и комуникационните технологии (и по-конкретно на Интернет) нарастват възможностите за съкращаване на разходи и ценно време прехвърляйки част от работата във виртуалното пространство.

software-pyramid1_480

Различните видове ERP софтуер - SaaS, On-premise и Open Source

Преди няколко години идеята да ползваш софтуер от разстояние изглеждаше абсурдна. Но технологиите - а заедно с тях и нуждите на бизнеса - се промениха. Ползването на уеб-базиран софтуер е нелошо решение в кризисни времена, когато всеки спестен лев е ценен, ползването на софтуера срещу фиксиран наем излиза доста по-евтино от цялостно му закупуване. В резултат на това прогнозите, че нови бизнес и ценови модели като SaaS* (софтуер като услуга) ще печелят все повече привърженици, вече се сбъдват. Много от доставчиците на големи ERP* (софтуер за планиране на ресурсите) решения започват да предлагат софтуер "on demand" (при поискване) като добавка към традиционните опции – закупуване на продукт или лиценз. Продажбите на SaaS вече растат на годишна база с 40%. Проучване на RBC Capital Markets сочи, че този бизнес модел ще завладее 23% от пазара на софтуер до началото на 2010 г. и ще достигне обем от 120 млрд. долара.

Основни характеристики:

  • Не изисква инсталация - всичко което ви трябва е интернет връзка и парола за достъп
  • Централизирано обновяване – не е необходимо клиентите да свалят най-нова версия
  • Интеграция на софтуерното решение с други системи или софтуер за комуникации или обмен на информация
  • Интеграция в продукта на най-добрите практики от съответната сфера / индустрия – производителя поддържа и обновява софтуерния продукт спрямо изискванията и нуждите на своите клиенти
ec-erp-system-overview_424

Примерна ERP система за управление

Предимства

Предимствата, особено по време на криза, са очевидни.

  • Пести се време, не се плаща за софтуерни лицензи и заплати на IT специалисти. Освен това няма разходи по поддръжката, тъй като цялата информация се съхранява в мрежата, а обслужването е денонощно.
  • Плаща се за време на ползване, обем на ползваните данни, брой потребители - основният принцип е: "Трябва ти - ползваш; не ти трябва - не ползваш".
  • В криза бизнесът почти не купува лицензи и става по-склонен да плаща за софтуер, който е базиран някъде, работи постоянно и струва точно толкова, колкото се ползва
  • Уеб-базираният софтуер е достъпен за компании, които не могат да си го купят в традиционен формат. Затова той е подходящ за малките и средните предприятия.
  • Достъпът до единната система се осъществява през Интернет. Тоест, за да влезете в нея, трябва само да напишете адреса в полето на браузъра и да влезете със своите име и парола. Компютрите с достъп до уеб-базирания софтуер не трябва да са последна мода, така че смартфони и лаптопи също свършат работа.
  • Системата е достъпна от всякъде, стига да имате връзка с Интернет.
  • Използват се най-модерни технологии за защита от посегателства.
  • Проектът обикновено е отворен за развитие, така че броят на вградените услуги, улеснения и инструменти продължава да расте и впоследствие.

Недостатъци

Главния проблем при ползването на софтуер, хостван върху нечии сървъри е сигурността. Тя не е толкова технологична сигурност, колкото основана на доверието между клиент и доставчик на услуга. Изисква се юридическа отговорност от компанията, съхраняваща и оперираща с данните. Ако тя позволи те да бъдат източени от конкурент, потърпевшият трябва да може да подаде иск и да бъде възмезден за загубата.

Ценобразуване

Една от причините за разработване на SaaS софтуер е възможността да бъдат включени разнообразни методи на ценообразуване, които да носят един постоянен приход на компанията. В най-честия случай това е месечна абонаментна такса, чийто размер се определя или от това каква част от продукта ще ползва клиентът, или от големината на трафика, минаващ през системата. Съществуват и опции за плащане според брой транзакции, събития или информация, качени от клиента, тъй като доставчикът има възможност да води отчетност за дейностите вътре в системата. Поддръжката е дистанционна и се поема от доставчика на софтуера, като обикновено е включена в цената на пакета.

Изводи

Спрямо българската действителност SaaS все още няма сериозни успехи, но особено сега по време на кризата много малки и средни предприятия проучват различни възможности за подобряване на ефективността на работа, подреждане и архивиране на информацията. Основният проблем, който трябва да бъде преодолян, е негативното отношение и страха при предоставянето на информация на трето лице за съхранение.

Първото решение е чисто технологично – програмата може да се качи и да се хоства на сървър на самата фирма получател на софтуера, но тогава се губи една от най-важните финкции на SaaS – обновяването в реално време на продукта. Също така ще доведе и до покачване на цената на продукта.

Второто решение изисква време - израждане на доверие между доставчиците на уеб базиран софтуер и техните бъдещи клиенти.

Особено важен фактор е и осигуряването на надеждна защита на информацията от страна на доставчика. Това може да се постигне чрез периодично архивиране на информацията и интегрирането на различни дигитални сертификати от типа SSL*.

------------------------------

*SaaS - Software as a Service - Софтуер като услуга – е модел на предоставяне на софтуер където доставчика дава лиценз за ползване на клиентите като услуга при поискване. Доставчика може да държи софтуера на свой сървър или да инсталира програмата на компютър на клиента, а след изтичане на договора да я дезактивира.
 

*ERP – Enterprise Resource Planning – Планиране на ресурсите на организацията– е термин използван най-често с "ERP software" (Софтуер за планиране на ресурсите) или "ЕRP system" (Системи за планиране на ресурсите), чиято цел е да управлява всички функции и информация на една компания от отдалечени хранилища на информация. За да бъде считан за ERP система, един софтуер трябва да предлага най-малко 2 функции, като например счетоводна и такава за плащане на заплатите.
 

*SSL - съкращение от Secure Sockets Layer, е протокол, разработен от Netscape, за пренасяне на лични документи през Интернет. Данните се криптират с частен ключ, след което се предават по SSL връзка. Web сайтове, които работят с този протокол обикновено имат URL с префикс "https:", вместо "http:". Това е протокол, който защитава вашата информация, като я пренася през интернет в криптиран формат, като използва два кода за криптиране на информацията – публичен, които се познава от всички и секретен, познаваем само за получателя на съобщението SSL се грижи за това изпратената информация да остане непроменена и я изпраща само до сървъра, до който сте определили да достигне. Подържа се от почти всички съвременни браузъри и много устройства за комуникация.

В анализа са използвани и материали от: в-к "Капитал", Списание .NET, Wikipedia.org

Прочетено: 297