Има ли дефицит в бюджета, или няма? Отговорът на този въпрос става все по-неясен. Трябва да отчетем приноса на самото Министерство на финансите за степента на объркване. Той се базира именно върху разнопосочните данни от това ведомство.

Преди ден оттам разпространиха графика за изпълнението по консолидираната фискална рамка, която включва държавния бюджет, бюджетите на независимите институции, както и тези на общините. Справката е по месеци и беше отразена от вестник “Труд”. От тези най-актуални данни става видно, че досега е имало само два “финансово здрави” месеца в годината - януари и април. В останалите се отчитат дефицити, като пикът - минус 564 милиона лева, е през юли. Оттогава насам дефицитите намаляват, като през август до баланса остават 92,3 млн. лв., а през септември дефицитът е сведен до 62,3 млн. лв. Властта приписва заслугите за това на крутите фискални ограничения, които предприема финансовият министър Симеон Дянков напоследък.

Електронната страница на неговото ведомство обаче предоставя и друга любопитна информация. Според нея дефицит по консолидираната фискална програма се появява чак през юли. От януари до тогава има излишък, въпреки че той прогресивно намалява при всеки следващ отчетен период. Единственият месец, който прави изключение от тази тенденция, е април. Именно защото тогава се плащат подоходните данъци, е отчетен по-голям излишък спрямо март. От тези сметки става ясно още, че откакто през юли се е появил дефицит, той устойчиво нараства и през август, до когато е справката, дупката в бюджета вече е 478,8 млн. лева.

На какво се дължат противоречивите данни, които излъчва един и същ източник? Няма грешка, всички те са верни. Въпросът е, че преди дни финансовото министерство показа как се изпълнява бюджетът месец по месец, без натрупване на сумите от предходните месеци. Така наистина излиза, че през повечето време хазната е на минус. Тази сметка обаче не е твърде коректна и не дава точна представа за реалното положение на държавните финанси. Да се отчита само един период, изваден от контекста на предходните, е все едно да платим сметка в ресторант, по-голяма от надницата ни за деня, и да твърдим, че сме фалирали.

По същия начин не е особено коректно да се твърди, че дефицитът в последните месеци намалява, тъй като недостигът на пари се натрупва от месец на месец. По-вярно е да кажем, че заради мерките, които предприе Симеон Дянков, той се разраства с намаляващи темпове.

Въпросът е дали в края на годината ще имаме бюджетен баланс. Това е важно дори и на чисто битово ниво. От тези цифри зависи колко държавни чиновници ще бъдат съкратени и какви пари ще се получават в бюджетната сфера. И според сегашния финансов министър Симеон Дянков, и според предшественика му Пламен Орешарски баланс трябва да има. Но прогнозите - местни и чужди, вече не са толкова оптимистични.

Цвета ДИНКОВА

Прочетено: 156