По повод на нелоялните практики във веригата  производител - доставчик -търговец - краен клиент, застрашаващи конкуренцията на българския пазар, Българската стопанска камара (БСК) счита, че не е  необходимо да се създава нов специализиран закон. Създаването му, освен всичко друго, ще предизвика необходимостта от създаване на специализирана институция за неговото правоприлагане, което би усложнило и оскъпило този процес.

 

Решение, което отговаря на обществения интерес и справедливо би балансирало отношенията във цитираната верига, е Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), чрез въвеждането на ново ниво на регулация и изисквания за пазарно поведение към икономическите субекти, които оперират на българския пазар. Чрез този ЗИД ще се овласти КЗК да регулира и този тип нарушения на конкуренцията.

 

Оценяваме, че от предложените за обсъждане варианти на проект за ЗИД, Вариант 1 е в духа на общностното право на Европа, защото заложените в него общи правни норми защитават интересите на всички участници във веригата от първичен производител до краен потребител, т.е  всички субекти на пазара.

 

По наша информация различни мерки в тази посока са предприели САЩ, Австралия Канада и други значими икономики по света, според конкретната  необходимост за момента на съответния национален пазар.

 

Подкрепяният от нас ЗИД на ЗЗК се нуждае от прецизиране на някои постановки и текстове, но по същество може да бъде подкрепен като база за разработване на официален документ, който да се усъвършенства по съответния законов ред и прилагани процедури в Народното събрание.


Предоставяме на вниманието конкретни бележки и  препоръки със съответната мотивация:

  1. Необходимо е еднозначно да бъде определено в ЗИД, че „Методика за извършване на проучване на условията и реда за определяне, анализ и оценка на значителна пазарна сила на предприятията" предвидена в предлагания параграф 2, чл.8, т.11,  се разработва от междуведомствена работна група, създадена специално за целта с представителство на заинтересованите страни.

    Мотив
    :   Да се защитят интересите на всички заинтересовани страна.
  2. Необходимо е еднозначно да бъде определен в ЗИД правният характер на  „Методика за извършване на проучване на условията и реда за определяне, анализ и оценка на значителна пазарна сила на предприятията" . В тази връзка би следвало да се дефинират и възможностите за преглед по съдебен ред.

    Мотив
    :   Да се защитят интересите на всички заинтересовани страни.
  3. Необходимо е в член 21а (2) да се разработи нов текст, който да  формулира комплекс от основните критерии за определяне на значителна пазарна сила. Методиката трябва да регулира само процесите и процедурите по анализа за съответствие с тези критерии за да се постигне нужната оценка и съответно въздействие след това.

    Мотиви:

    1. Ако това не е еднозначно формулирано в закона, би се получило, че един и същ орган, в случая КЗК, ще разработва правните норми , а после ще ги прилага.

    2. Другия възможен подход е орган различен от КЗК и по висш от нея в йерархията да утвърждава Методиката, но това би усложнило и забавило процесите на възстановяване на равновесието на пазара от гледна точка на конкуренция.
  4. Необходимо е текстът на  чл.21а (3) да се замени с нов текст, който да  прецизира, въз основа на икономически анализ, размера на оборота по категории стоки и да не бъде ориентиран само към търговци, а към всички субекти участници в пазара.

    Мотиви:
      

    1. С пазарна сила могат да злоупотребяват и доставчици, които са големи производители и/или вносители.

    2. Необходимо е да се формулира текст, който урежда кога се прилага чл.21а ал. (3) тъй като неговата категоричност е в противоречие в известен смисъл с философията на ал.(2) на същия член, която решава казуса чрез комплекс от критерии.

  5. В чл. 21 има нужда от текст, който да регулира отношенията във връзка с допустимите срокове за промяна на цените в случаите когато това се налага, за да не се продават от производителите стоки на цена по-ниска от себестойността, без да са налице проблеми с качеството.

    Мотив:  
    Има бързооборотни хранителни стоки с кратък срок на годност, които се влияят силно от борсови цени на суровините за тях (например хляба) и периодът, през който може да се наложи да се предоговарят цените, е силно зависим от тези световни процеси.
  6. Член 21б ал.(2) т. 1 да  отпадне.

    Мотив:
      Тази материя е уредена в чл. 26 от ЗЗД и се отнася както за цели договори, така и за отделни техни клаузи.
  7. В чл.21б ал.(2) т. 4 текстът да се редактира по следния начин: „Да прехвърля на контрагента разходи, обслужващи дейността или бизнес интересите на предприятието, както и разходите, произтичащи от санкции, наложени от страна на държавни и/или общински органи на предприятието,  когато контрагентът не е виновен за тази санкция."

    Мотив:
    Не е справедливо, нито законосъобразно, да се изключва възможността да се търси отговорност от причинителя на вредата.
  8. Чл.56а т.6 Да се трансформира по начин, указващ задължително договаряне на санкции (законова неустойка)  за забава на плащане след договорения срок, чийто размер след 30 ден на забава да става още по строг.

    Мотив:
    Сегашния текст на практика директно създава условия за администриране търговските отношения на свободни участници в пазар.

  9. Чл.56а 9. да отпадне изцяло.

    Мотив: Така формулиран, текстът е предпоставка за субективно квалифициране на произволен вид действия като нарушения постфактум, още повече че ще има методика за прилагане на комплекса от критерии.

 

Прочетено: 164