09.03.2007

 

 

 

 

                                                                                           

До Министъра

на икономиката и енергетиката

г-н Румен Овчаров

 

 

Относно: дейността на Националния иновационен фонд

 

 

Уважаеми г-н Овчаров,

 

Присъединяването на Р България към ЕС неминуемо ни задължава към действия, целящи изпълнението на общите за Съюза цели. За съжаление, страната ни значително изостава от заложеното в Лисабонската стратегия достигане на разходите за НИРД до 2010 г. - средно 3% от БВП с цел постигане на конкурентоспособна, базирана на знанието икономика. Относителният дял на разходите, направени за НИРД, както от държавния бюджет, така и от частния капитал, е твърде нисък, което определя като трудно постижими показателите, заложени в Лисабонската стратегия. Тава налага увеличаване на усилията за подобряване на иновативната политика на страната ни.

   1. Създаването на Националния иновационен фонд /НИФ/, с което се реализира мярка 1 от Иновационната стратегия на Р България и мерките за нейната реализация безспорно е една положителна, макар и малка стъпка в посока на реализацията на иновационната стратегия на страната ни. НИФ е един реален финансов инструмент за повишаване на иновативността и конкурентоспособността на българските предприятия. В стратегията е записано, че Националният иновационен фонд получава финансиране от държавния бюджет и е предвидено съфинансиране от бизнес сектора.

Становището на БСК е, че определеното бюджетно финансиране на НИФ е твърде малко само по себе си и в сравнение с това за други фондове, което е косвен показател за държавните приоритети и не отговаря на огромното значение на иновациите за развитие на конкурентоспособността на икономиката ни.

В Иновационната стратегия на Р България и мерките за нейната реализация е заложено бюджетно финансиране на Националния иновационен фонд 5 млн.лв. за 2005 г. и 8 млн.лв. за 2006 г. Независимо от определения твърде скромен за значението на иновативното обновление на икономиката бюджет и отразяването му в национална стратегия, бюджетът на Иновационния фонд за 2006 г.бе коригиран на 7 млн.лв. За нас това е необосновано. Предложението ни е предвиденото в Иновационната стратегия на Р България бюджетно финансиране на НИФ за 2007 год.от 13 млн.лв. да бъде завишено с размера на намалението му за 2006 год.т.е. с 1 млн.лева.

Резултатите от изминалите досега три сесии на НИФ показаха адекватната реакция на предприятията на оказаната от държавата помощ – предоставените от тях средства за одобрените научно-приложни изследователски проекти са съизмерими с предоставената от държавата субсидия за тях (49% от общия бюджет на проектите са привлечени средства от страна на фирмите). Това безспорно е в духа на необходимите дейности за изпълнение на целите на Лисабонската стратегия.

   2. Кокурентното производство изисква изготвяне на средносрочни и дългосрочни планове за дейностите за своето развитие. Ето защо липсата на яснота и навременна информираност за броя на сесиите на Фонда и времето за тяхното провеждане /както бе през изминалата година/ затрудняват планираното участие за кандидастване с проекти във Фонда. За настоящата година, макар че вече изтича първото тримесечие, също няма информация по този въпрос. Нещо повече – няма и информация какво става с подадените проекти за участие във втората за миналата година сесия. Фирмите смятат, че своевременното обявяване на датите на сесиите ще бъде от полза за планирането и отделянето на необходимото време за подготовка на проектите за кандидатстване в НИФ, което безспорно ще се отрази и на тяхното качество. По-ранната информация за датите на провежданите сесии ще улесни включването на дейностите по подготовка за участие в конкурсите на НИФ в бизнес плановете на предприятията. Би могло да се помисли и за целогодишно приемане на научно-приложни изследователски проекти, така както е при технико-икономическите предпроектни проучвания. Така би се избягнала кампанийността при кандидатстване и свързаните с това неудобства и за двете страни.

   3. Фирми, желаещи въвеждане на иновации в производството си и участвали с проекти в НИФ, излагат пред БСК следните причини и проблеми, възпиращи ги от инвестиране на средства в научни изследвания :

- разходите за иновации не се признават счетоводно, докато не приключи проекта;

- при продължителност на проекта над една година или при преходен период от една година в друга, разходите не могат да се осчетоводяват като счетоводни разходи в края на годината;

- при отрицателни резултати от изследванията възникват счетоводни проблеми по признаване на извършените разходи.

За подробно разглеждане на повдигнатите в т.3 проблеми и предприемане на необходимите за решаването им действия, БСК предлага сформиране на съвместни междуведомствени работни екипи.

       Изброените констатации и предложения са резултат от анализиране и обсъждане на дейностите на Националния иновационен фонд в колективните органи за управление на Българската стопанска камара.

       Целта на създадения с Иновационната стратегия Национален иновационен фонд е финансова подкрепа на проекти, включващи научноприложни изследвания с цел усвояване на нови производства и изделия, насочени към повишаване на иновативния потенциал на предприятията. Нашето становище е, че поставената цел няма да бъде постигната чрез намаляване на определения в стратегията бюджет на НИФ и ограничаване на времето за подготовка и приемане на проекти.

.

 

 

 

Божидар Данев

 

       Председател

 

Прочетено: 367