(представени на пресконференция на 15 декември 2004 г.)

1.      По данъчното законодателство и практика

1.1.   Задължителна регистрация по Закона за данък върху добавената стойност  на всички данъчно задължени лица, които извършват независима икономическа дейност.

1.2.   Установяване на кратки срокове за приключване на насрещните данъчни проверки като условие за възстановяване на платения данък върху добавената стойност. Предвиждане на правна възможност насрещните проверки да се извършват от дипломирани експерт-счетоводители.

1.3.   Въвеждане на задължителни процедури за идентифициране на нелоялните данъчни субекти по веригата "доставчик-получател" при деклариране и плащане на данък върху добавената стойност. Отмяна на нормативните основания за понасяне на неблагоприятните финансови последици от тяхното поведение от коректните данъкоплатци.

1.4.   Регламентиране на процедура за извършване данъчна проверка на сделки. Уточняване на критерии, срокове и документи, въз основа на които същите се приемат за данъчно събитие.

1.5.   Промени в Закона за местните данъци и такси и въвеждане на европейски принципи при събирането, извозването и обработката на битовите отпадъци и при поддържането на чистотата в териториите за обществено ползване.

1.6.   Промяна на методиките за определяне на цени и такси за монополни услуги с цел стимулиране монополните доставчици да снижават своите разходи и повишават качеството на услугите си.

1.7.   Отмяна на законовите основания за определяне на различни такси и цени за едни и същи услуги в зависимост от потребителя.

2.      По осигурителното законодателство и практика

2.1.   Съществено намаление на задължителните осигурителни вноски, създаване на механизъм за използване на спестените вноски за увеличение на заплатите и покриване на дефицита на ДОО чрез увеличено бюджетно субсидиране.

2.2.   Реално финансиране от бюджета на по-ранното пенсиониране на кадровите военнослужещи, офицерите и сержантите от МВР, следователите и др.

2.3.   Преразглеждане на възможностите за ранно пенсиониране и съобразяване на пенсионната възраст с демографската ситуация.

2.4.   Облекчаване на възможностите за инвестиране на средствата от фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.

2.5.   Преструктуриране на системата за здравеопазване и механизма за нейното финансиране.

3.      По законодателството и практиката в защита на кредиторите

3.1.   Промени в нормативната уредба с цел членовете на управителни органи на търговско дружество да носят солидарна отговорност за задължения към трети лица, когато активите на дружеството са намалели след възникване на дълга в резултат на сключени от тях очевидно неизгодни сделки.

3.2.   Да се реформира изпълнителното производство чрез въвеждане на частно принудително изпълнение.

4.      По законодателството и практиката на държавното управление

4.1.   Да се оптимизира структурата на държавната администрация, като при създаване на нови административни звена се закриват или съкращава персонала на административните звена с намалени функции.

4.2.   Въвеждане на обществен мониторинг по изграждане на електронното правителство и прекратяване практиката на монопола на държавните псевдотърговски дружества.

4.3.   Приемане на програма и предвиждане в държавния бюджет на целеви средства за развитие на публично-частните партньорства като неразделна част от публичната инвестиционна програма.

4.4.   Средствата, постъпващи във фондовете на Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда, да се насочват само към обекти, ползвани съвместно от бизнеса и общините или само от бизнеса.

4.5.   Промени в Закона за обществените поръчки и въвеждане на забрана за участие в процедурите на свързани лица с възложителя.

4.6.   Законови промени с цел отмяна на възможността за определяне на минимални съсловни цени на услуги /напр., адвокати, архитекти, проектанти/.

4.7.   Преструктуриране на системата за образование и нейното съобразяване с потребностите на пазара на труда. Въвеждане на ваучерна система във висшето образование.

4.8.   Разработване на политика по емиграцията и имиграцията и създаване на агенция за нейното провеждане.

4.9.   Разработване на политика за интеграция на етническите общности.

4.10. Разработване на механизъм, осигуряващ съобразяване на дейността на правителството с решенията на Съвета за икономически растеж.

4.11. Предвиждане в държавния бюджет на целеви средства за институционализиране на индустриални клъстерни структури.

4.12. Преглед на законите и подзаконовите актове и разработване на програма за тяхното изменение в съответствие с изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, вкл. въвеждане на принципа за "мълчаливото съгласие".

4.13. Приемане на Закон за браншовите организации и предоставяне на права на тези организации в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

4.14. Изменение на Закона за регионалното развитие с цел включване на социално-икономическите партньори като членове на регионалните съвети за развитие. Повишаване ролята на бизнеса при усвояване на структурните фондове на ЕС.

4.15. Да се създадат необходимите условия бизнесът да участва активно в процеса на усвояване на предприсъединителните фондове на EС.

 

Прочетено: 241