Позиция на работодателите за плоския данък

(2007-11-30)

 Плоският данък е в полза не на бизнеса, а на висококвалифицирания труд. Бизнесът не плаща подоходен данък, а данък върху печалбата и върху дивидента. Спекулация е твърдението, че облагодетелства само богатите. Нима хора с над 450 лв. заплата са богати?

  1. Истина е, че в развитите западни страни подоходният данък е с прогресивно нарастваща ставка. Но всички страни от Източна Европа, а напоследък и от Централна Европа, които се стремят да ги догонват, въведоха или въвеждат плосък данък, за да стимулират малкия и средния бизнес и да ограничат неформалната икономика.
  2. В случая с България въведеният 10% корпоративен данък и 10% плосък подоходен данък, които са най-ниски в ЕС, са много силен сигнал към инвеститорите, че страната е с много благоприятен данъчен режим.
  3. Плоският данък ще изведе още една част от „сивата” икономика „на светло”. Например, сега работник, получаващ 200 лв. по ведомост и още 500 лв. „на ръка”, не плаща никакъв данък. От 1 януари дори да получава по ведомост минималната заплата от 220 лв., ще трябва да плати поне 22 лв. данък. Точно затова не трябва да има необлагаем минимум, защото всички ще запишат във ведомостите, че получават необлагаемия минимум.
  4. Неправилно е да се говори за компенсации на работниците от бизнеса. Нито по Конституция, нито по закон бизнесът има задължение да компенсира някого, заради решения на държавата или, например, заради инфлацията. Но бизнесът ще повиши заплащането на работниците, които наистина започнат да получават по-ниска заплата след удръжките по съвсем прагматични съображения:

o    ако работникът започне да получава по-малка сума, той ще напусне и ще постъпи при друг работодател. От миналата година пазарът на труда се промени коренно. Вече не работодателите подбират работници, а работниците подбират работодател;

o    коректните работодатели, членуващи в браншовите организации, откликнаха на призива за борба със „сивата” икономика и увеличиха средно с 26 на сто минималните осигурителни „прагове” за 2008 г., като ги приближиха до реалните заплати на най-нискозаплатения труд от съответните категории. Няма увеличение по-малко от 14 на сто. В същото време за преодоляване на негативните последици от плоския данък върху най-ниските заплати е необходимо тяхното повишение максимум с 9,3 на сто.

Ето какво е повишението на минималните осигурителни „прагове” в най-ниско заплатените отрасли:

  • селско стопанство - 17%;
  • хранителна промишленост - 16% - 42%;
  • лека промишленост - 15% - 30%, в т.ч. текстилна и шивашка - 30%;
  • търговия - 24%;
  • туризъм - 23%;
  • пощи - 31%.
  • болници - 34%.

Автор: Дикран Тебеян - зам.-председател на БСК

Прочетено: 159