City.Risks стартира през 2015 г. и има за цел да подобри сигурността на хората в градска среда. Проектът е с продължителност 3 години, финансиран е по програма HORIZON 2020 и в него са включени 13 компании от различни европейски държави. България също участва в проекта чрез българския клон на международната охранителна компания G4S. 

Проектът е фокусиран върху престъпността в градска среда, но не толкова в дълбочина на самите престъпления, колкото върху рисковите фактори и страха на хората да не станат жертва на престъпление. Подходът на City.Risks за смекчаване и избягване на градската престъпност не е свързан с елиминиране на актуалните заплахи, а с това как хората да действат, за да избегнат или минимизират индивидуално за себе си личните щети от тези заплахи. Проектът е концентриран върху повлияване на ситуациите, в които престъплението се случва, през перспективата на жертвата, изследвайки какво индивидите могат да направят, за да смекчат или избегнат градската престъпност. 

City.Risks е проект, който изследва само престъпността, случваща се на публични места, т.е. извън дома на жертвите – кражби, грабежи, насилие, в т.ч. и сексуално, и др. В този смисъл специално внимание е отделено на две категории – туристите, като силно уязвима група жертви на градска престъпност – кражби, измами и др., и тероризма, като особено актуална тема напоследък. 

Основните параметри на проекта са следните:

Какво? Различни видове и източници на информация се анализират, интегрират и изследват, включително исторически данни за престъпността и статистика, доклади за виктимизацията, демографски данни, карти на транспортните мрежи и други градски инфраструктури, наличните физически сензори, новинарски емисии и интернет.

Кого? Гражданите са в центъра на подхода, активно да бъдат използвани и като целеви групи на проекта, и като източници на информация, в двупосочен комуникационен канал между гражданите и властите, или между самите граждани, в рамките на доверени мрежи или по-широки общности.

Кога? Крайната цел е да се осигури навременно споделяне на подходяща информация, както за предварително намаляване на заплахите за безопасността, така и за смекчаване на тяхното въздействие, когато те действително се случат.

Как? Чрез специално разработена платформа, която ще използва смарт телефоните на гражданите и мобилни устройства за подходящо визуализиране на необходимата информация, както и подаване на информация обратно към платформата. В обхвата на проекта е включена разработката на съответните софтуерни приложения.

Разработените приложения ще бъдат тествани в пилотни градове, един от които е София. Във връзка с проекта е извършено социално проучване в пилотните градове за страха на хората от престъпността, усещането им за безопасност и доверието в Полицията като орган, от който могат да потърсят съдействие в случай, че станат жертва на престъпление. Предстои презентиране на резултатите от проучването в публичното пространство. 

Прочетено: 1446