Рекордните 185 нови марки са навлезли на пазарите на дребно в държавите от Централна и Източна Европа през 2014 и 2015 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

Тези брандове са отворили общо 550 магазина през последните две години, като плановете им са да открият още 75 през следващите 12 месеца.

При избора на дестинация за откриване на магазин 82% от търговците на дребно избират първокласни локации, 77% - търговски центрове, а 78% - столицата на съответната държава, показват резултатите от проучването на компанията.

Вторият избор, особено за търговците от луксозния сегмент, са водещите търговски улици.

В Румъния и Словакия например любимите дестинации за нови брандове са търговските центрове. В Чехия и Полша обаче търсенето е балансирано между шопинг центровете и търговските улици.

Столиците са явен фаворит за брандовете, но това не означава, че областните градове се игнорират напълно. В Полша например регионалните центрове привличат 40 на сто от новостъпващите на пазара брандове предвид и големия запас от качествени търговски площи в градовете. Това е и най-високата степен на проникване в регионите във всички страни от Централна и Източна Европа.

В други страни този дял достига 5-20%, сочат още данните на компанията. Някои от най-атрактивните областни градове са Лодз, Вроцлав и Познан в Полша, Тимишоара, Яш и Плоещ в Румъния, Кошице в Словакия и Дебрецен в Унгария.

Сред новите брандове на пазара в региона са луксозните Brioni, Moncler и Stuart Weitzman, Michael Kors и Tosca Blu, масовата мода Sinsay и Mohito, веригите за дома Tiger и English Home, веригите заведения Dunkin Donuts и Patisserie Paul.

Румъния е привлякла най-много нови марки през миналата година, следвана от Полша. Чехия е най-предпочитаната страна от луксозните брандове. Половината от новите за Централна и Източна Европа марки са избрали Прага за “входна точка”.

Унгария е най-предпочитана от веригите ресторанти и кафенета, докато брандовете от средния клас мода най-често избират Словакия, за да стъпят в региона.

Очакванията на компанията са, че Централна и Източна Европа ще продължи да привлича нови международни марки. До голяма степен това се определя от силните макроикономически показатели на страните от региона, повишаването на потребителските разходи и качеството на търговски площи.

Най-активни в експанзията си в региона се очаква да останат модните марки, най-вече европейските, следвани от американските.

Въпреки негативните икономически условия през 2015 г. нови вериги търговци демонстрират интерес и към Русия. Общо 29 нови бранда са отворили магазини в страната в периода 2013-2015 г., сред които Polo Ralph Lauren, Violetta by Mango, Euroshop, Saint James, Pimkie, L´Agent by L´Agent Provocateur и други.

Ритейлърите са привлечени от падащите наеми и все още сравнително високата покупателна способност.

През последните три години нови международни търговци на дребно са влезли на руския пазар в Барнаул, Краснодар, Казан, Новосибирск и други градове. При подобряване на геополитическите и икономически условия през 2016-2018 г. се очаква още ритейлъри да навлязат на руския пазар.

Заради кризата в страната много от търговците успяха да предоговорят наемите си, както и да ги превалутират в рубли. Нараства и изборът от площи, основно заради новите проекти, които продължават да излизат на пазара.

През тази и следващата година се очаква търговските условия да останат благоприятни за наемателите на фона на стимулите за новите играчи на пазара.

Прочетено: 3944