Министерството на образованието публикува днес за обществено обсъждане списък с 31 приоритетни професионални направления, които са най-дефицитни за България и за които държавата ще отделя най-много субсидия на висшите училища. Сред тях са математиката, информационните технологии, педагогиката, теория и управление на образованието, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и др., съобщи пресцентърът на МОН. 

Проектът на просветното министерство предвижда висшите училища, които тази година приемат повече студенти в направленията "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника" отколкото са приели през предишната година, да получат допълнителни средства в размер на 2000 лв. на студент.

Според изчисленията на ведомството така в трите специалности за годината ще бъдат приети общо с около 300 студенти повече, което ще струва 600 хил. лева. Те ще бъдат отпуснати от бюджета на МОН за 2016 г. 

Освен педагогиката, от сферата на хуманитарните науки в списъка са единствено направленията "Теория на изкуствата", "Изобразително изкуство", "Музикално и танцово изкуство" и "Театрално и филмово изкуство". Определените 31 приоритетни направления са избрани по това, че кандидатите за тях в последните години намаляват, но обществото и икономиката имат остра нужда от такива специалисти, обосновават се от ведомството.

Предложението е качено на страницата за обществени обсъждания и е пуснато за междуведомствено съгласуване. Срокът за обсъждането му е до 16 март. 

След приемането на документа, университетите ще имат време до 10 април да внесат заявките си за броя на студентите, които искат да приемат като държавна поръчка по различните специалности. Прави се изключение само за учебната 2016-2017 г., заради късното въвеждане на правилото, иначе този срок от догодина ще е 20 февруари, когато започват кандидатстудентските кампании.

Прочетено: 939