Икономиката на България е нараснала с 3% през 2015 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Подобен реален растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) не е наблюдаван след 2008 г. Статистиката показва, че произведената от икономиката стойност е достигнала 86.373 млрд. лв., или с близо 3 млрд. лв. повече спрямо предходната година. Постигнатият резултат надхвърля с 4 млрд. лв. Прогнозата на Министерството на финансите, обявена при съставянето на бюджета за 2015 г. Това даде шанс на правителството да похарчи значително повече средства през бюджета.

С годишните данни НСИ представи и първата ревизия на резултата през четвъртото тримесечие. Тя показва, че в периода октомври – декември е постигна 3% реален растеж, докато експресните данни показаха 3.1%. Основна част от растежа през четвъртото тримесечие се дължи на крайното потребление, чийто растеж е ревизиран нагоре до 2.7%. Разбивката обаче показва, че то се дължи основно на колективното потребление, което расте с 2.1%, докато при индивидуалното има нарастване с 1%. Колективното потребление се измерва с крайните разходи на правителството за колективни услуги, предоставени на обществото като цяло. Включват се услугите по поддържането на населените места, осъществени от общините, фундаменталните научни изследвания, държавната администрация, отбраната и сигурността на страната.

Бруто образуването на основен капитал (общите инвестиции) бележи ръст от 1.7%. Тук влизат както частните, така и държавните. Засега обаче няма разбивка кой от двата сектора има по-висок дял. Според икономистите през 2015 г. инвестициите са основно по линия на държавата, свързани основно с усвояването на европейските фондове.

Първата ревизия показва добри новини по линия на износа на стоки и услуги - компонент, който зависи изцяло от частната инициатива. Докато експресните данни показваха нарастване с едва 0.7%, новото число е 4.2%. Повишаването беше очаквано от експертите, тъй като статистиката на НСИ, обявена преди месец, показа ръст на експорта на стоки от 5.2% на годишна база.

Индустриалният сектор създава 27.6% от добавената стойност на икономиката, което е с 0.4 процентни пункта повече в сравнение с 2014 г. Секторът на услугите създава 67.3%, а аграрният сектор - 5.1% от добавената стойност.

Прочетено: 1206