България пласира най-големия дълг, деноминиран в евро, за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Близкия Изток и Африка от началото на годината в двоен транш държавни ценни книжа (ДЦК) със срок от 7 и 12 години при висок инвеститорски интерес.

В понеделник бяха емитирани 7-годишни облигации с номинална стойност 1,144 млрд. евро, годишен купон от 1,875% и 2,156% доходност. На пазарите бяха пуснати и 12-годишни книжа с номинал 850 млн. евро, 3% годишен купон, а постигната доходност е 3,179%, информират от Министерството на финансите (МФ).

Общият номинален размер на емисията е 1,994 млрд. евро, с което страната не само че успя да постигне максималния комбиниран обем, поставен като цел преди трансакцията, но и изпълни предсрочно емисионната програма за излизане на международните пазари през 2016 г., посочват от ведомството.

Окончателните поръчки бяха за общо 3,6 млрд. евро. При 12-годишните книжа 155 инвеститора са предложили общо 1,5 млрд. евро, докато поръчките за 7-годишните облигации са достигнали 2,1 млрд. евро и са били заявени от 195 инвеститора.

„Регистрирано беше търсене от територията на цяла Европа, като и за двата транша водеща позиция имаха инвестиционни фондове и банки“, коментират от министерството и добавят, че при 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари.

От ведомството на Владислав Горанов поясняват, че емисиите са осъществени бързо, в рамките на един ден. Водещите мениджъри по сделката – банките BNP Paribas, Citi, JP Morgan и UniCredit, са посъветвали да се възползваме от  благоприятните пазарни условия в резултат на мерките за количествени улеснения, обявени след заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) миналия четвъртък.

Така България се оказва и първата страна, която излиза на международните пазари след новите стимулиращи мерки на ЕЦБ.

Емисиите ще бъдат въведени за търговия от 21 март, а падежът на първото купоново плащане е на 21 март 2017 г.

 

 

Прочетено: 1740