Предложение офшорната собственост в българските дружества да бъде ограничена до 10 процента, предлагат депутати от Реформаторския блок, които са внесли в парламента поправки в т.нар. Закон за офшорките (Закон за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици).

Правим го с цел да няма неясна собственост в дружествата и подозрения за обвързване на собствениците със съмнителни икономически лица и кръгове, заяви пред журналисти в Антони Тренчев, народен представител от „Движение България на гражданите” от РБ, в четвъртък преди заседанието на бюджетната комисия, на което ще се разглеждат именно поправки в Закона за офшорките. 

По думите на Тренчев, ЕК определя като твърде рестриктивен режимът за придобиване на собственост от офшорките, защото една банка не може да продаде дори една акция на офшорно дружество. Това нарушава един от основните принципи на ЕС за свободно движение на капитали, посочва ЕК, каза Тренчев и обясни, че впоследствие е сложено законодателно ограничение офшорна фирма да може да има до 10 % собственост в дружество. След това обаче се получи ситуацията, че ако имате  11 ошфорни дружества с по 9% собственост, вие можете да притежавате например банка при 99 % собственост под пълна анонимност, даде пример Тренчев, разяснявайки, че прагът към момента се прилага за всяка отделна офшорна фирма собственик отделно, а не като общ праг за всички офшорки със собственост в едно дружество.

За нас това е важно, защото напоследък се спират обществените поръчки именно с подозрения кои са точно собствениците и обществото има съмнения, че са един или друг икономически играч. Искаме обаче да отидем отвъд това – да отпадне нуждата да се спират поръчки и икономическия процес, като се постигне яснота в собствеността и тя се изсветли, коментира Антони Тренчев.

ВИДЕО

Прочетено: 744