Когато става въпрос за фискална дисциплина в Европейския съюз, три е вълшебното число.

Дефицитът трябва да е ограничен до 3% от БВП, а пет страни вероятно ще нарушават това равнище, прогнозират икономисти, анкетирани от Bloomberg от януари насам.

Петте – Обединеното кралство, Франция, Испания, Гърция и Хърватска, включват и три от петте най-големи икономики на Европа. За останалите три – Финландия, Полша и Румъния, се смята, че ще отбележат дефицити точно на ръба.

Според правилата на ЕС правителствата трябва да ограничат бюджетните си дефицити до 3% от БВП, а дълга – до 60% от БВП, иначе следват глоби (макар че досега никога не са били налагани такива въпреки последователни нарушения). Откакто през 1998 г. се приема Пактът за стабилност и растеж с цел по-добро следене на бюджетите, 25 от 28-те страни членки на ЕС са преминавали ограничението по дефицита. Швеция, Естония и Люксембург са единствените страни, които досега не са го нарушавали.

Финансовата криза от 2008 г. до голяма степен е причина за това слабо представяне, тъй като правителствата стартираха агресивни стимулиращи програми. От две страни, нарушаващи ограничението, през 2007 г. (Гърция и Унгария) през 2009 г. те са вече 22, включително фискални консерватори като Германия и Австрия. През този период средният дефицит за ЕС нараства до 6,7% от БВП от 0,9% преди това. През 2010 г. Ирландия постига рекорд със зашеметяващия дефицит от 32,3%, сочат данните на Европейската комисия.

Тази година клубът на похарчилите твърде много ще бъде най-малкият от 9 години. За опустошената от дългове Гърция и изпадналата в застой Франция това ще бъде малко успокоение, докато отбелязват съответно 21-вата си и 9-тата си поредна година на прекомерен дефицит. И двете страни са получили предупреждения и удължаване на срока от Европейската комисия, като Франция трябва да приложи необходимите реформи до 2017 г.

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че очаква дефицитът да се върне под 3% преди наложения срок, макар че последната анкета на Bloomberg не е толкова оптимистична. Икономистите прогнозират дефицит от 3,2% през следващата година, който ще намалее до 3% през 2018 г.

Освен Франция само Хърватска се очаква да наруши правилото следващата година, излизайки от 6-годишна рецесия. Испания ще отбележи дефицит от 2,8%, Гърция – от 2,4%, а Обединеното кралство – от 2,2%.

Колкото до това кой управлява бюджета си най-добре, Люксембург е победител за 2016 г. с прогнозиран излишък от 0,4% от БВП, следван от Естония и Германия, чиито правителства ще успеят да похарчат по-малко, отколкото са взели, за трета поредна година.

Прочетено: 833