Договори за безвъзмездно финансиране с повече от 28.5 млн. лв. от еврофондовете получиха нови 53 проекта за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия. Средствата са от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Одобрените проекти са измежду 203 предложения от кандидати в областта на научно-изследователската и развойна дейност, издателска дейност, обработка на данни и хостинг, програмиране и други продукти на информационните технологии и далекосъобщения.

Програмата е една от първите стартирали в новия програмен период. До момента са одобрени над 470 проекта, за които безвъзмездното финансиране от близо 259 млн. лв., каза на церемония министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той отчете и изключително позитивни резултати от предвиденото по процедурата приоритетно третиране на проекти от Северозападна България. С място на изпълнение в този район са 65% от всички одобрени по третия краен срок проекти. "Целенасочената подкрепа за най-изостаналия в Европейския съюз регион беше един от ангажиментите, които поех като част от Реформаторския блок. Радвам се, че вече постигаме реални резултати“, заяви Лукарски.

В момента отворени по ОПИК са още две процедури за внедряване на иновации в съществуващи предприятия и разработване на иновации от стартиращи предприятия с бюджет от над 117 млн. лв. Предстои и обявяването на процедурата за "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по нея е над 176 млн. лв.

Прочетено: 1213