Международният валутен фонд (МВФ) оряза своята прогноза за световния икономически ръст за четвърти път в последната една година заради забавянето на Китай, задържащите се ниски цени на петрола и хроничната слабост на развитите икономики. Фондът вече смята, че ръстът на световната икономика през 2016 г. ще е 3.2 на сто докато януарските очаквания бяха за 3.4 процента растеж. Променени са и перспективите за 2017 г. от 3.6 на сто в началото на годината – на 3.5 процента ръст, според сегашните анализи.

Организацията също така предупреди, че излизане на Великобритания от Европейския съюз би нанесло допълнителен удар на глобалната икономика и създава опасност от стагнация. Рискът от така наречения вековен застой в световната икономика се засилва, заяви главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Морис Обстфелд на пресконференция във вторник.

Под "вековен застой" се има предвид забавяне на световната икономика до равнище, което е "под критичната скорост на полета", при което търсенето е недостатъчно, за да се избегне нискоскоростно дефлационно равновесие, по думите на Обстфелд.

Цените на петрола ще се повишават, макар че равнището от 100 долара за барел, по-скоро завинаги е останало в миналото, каза главният икономист на  МВФ в отговор на журналистически въпрос. Сега цените изглеждат по-добре, отколкото в началото на годината при финансовите трусове, но доколко устойчиво ще бъде новото по-високо ниво е трудно да се каже, посочи той.

МВФ е намалил оценката си почти за всички развити икономики, както и за Русия и Латинска Америка. Прогнозите включват незначителни повишения за Китай и развиваща се Азия, като един от малкото лъчи светлина идва от Източна Европа, отбелязва ДПА.

За България фондът предвижда ръст на икономиката от 2.3 на сто за тази и за следващата година, което е повече от заложеното в бюджета 2-1 прцента.

Фондът е орязал очаквания съвкупен растеж на развитите икономики с 0.2 пункта до 1.9 процента за 2016 г. С толкова е намален и прогнозният темп за развиващите се и нововъзникващите пазарни икономики, при които се залага на общ темп от 4.1 процента.

За САЩ МВФ очаква вече увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2.4 процента тази година и с 2.5 процента догодина. За Германия и цялата еврозона оценките съвпадат - съответно 1.5 процента и 1.6 процента за тази и идната година. За Франция темповете са 1.1 на сто и 1.3 на сто, за Италия са 1 на сто и 1.1 на сто. За Великобритания е прогнозиран растеж от 1.9 процента и 2.2 процента за 2016 г. и 2017 г. В Япония се очаква БВП да нарасне слабо - с 0.5 на сто тази година, а догодина дори да се свие с 0.1 на сто, посочва ТАСС.

"Сегашният спад в икономическите перспективи и свързаните неблагоприятни рискове изискват незабавен отговор", заяви главният икономист Обстфелд. Той настоява политиците да извършат повече разходи и реформи, които да стимулират растежа. Паричната политика в най-големите индустриални страни трябва да остане според него хлабава.

Ако инфлационните фактори се увеличат, Обстфелд пледира ЕЦБ да вземе допълнителни мерки. "Въпреки това паричната политика не може сама да носи тежестта на предизвикателствата", предупреждава той. По думите му централните банкери трябва да получат подкрепа - например чрез политики, насърчаващи търсенето.

Като рискове МВФ оценява факта, че на финансовите пазари може да се появят нови турбуленции, които да вкарат настроенията в порочен кръг. В много индустриализирани страни са се влошили финансовите условия въпреки спорните политики на централните банки.

В тези условия двигатели на световния растеж, наред със САЩ, остават партньорите на Русия от групата БРИКС, според доклада. За Китай експертите на МВФ прогнозират темп на растеж от 6.5 процента и 6.2 процента - единствената от големите и икономики в света, за която прогнозата е преразгледана към повишение спрямо януарската (с 0.2 пункта за всяка от двете години).

"Сериозният” спад в растежа на Китай, след години на двуцифрено увеличение, може да има "значителен разпростиращ се ефект”.

В Индия очакваното нарастване на БВП е още по-високо - по 7.5 процента на година. Запазена е оценката от януари. На "плюс" остава и Южна Африка. Само че прогнозите леко са се влошили съответно до 0.6 на сто и 1.2 на сто, заради спада на цените на благата и стагнацията в световен план.

И най-накрая, за Бразилия се залага на спад от 3.8 процента през 2016 година и нулев растеж през 2017 година.

За Русия експертите на Фонда прогнозират на свиване на БВП с 1.8 процента тази година и нарастване от 0.8 на сто догодина.

Несигурността се увеличава и рисковете от сценарии с по-слаб растеж стават по-осезаеми.

Крехката конюнктура засилва спешната необходимост от широк политически отговор за вдигане на растежа и контролиране на уязвимостта, цитира ДПА заключенията в доклада.

Допълнителни рискове са миграционната криза в Европа, конфликтите в Близкия изток, подхранващи бежанските потоци, и смущенията в климата, идващи от явлението "Ел Ниньо" в Пасифика, предупреди главният икономист на МВФ Морис Обстфелд.

Прочетено: 1306