България е единадесетата страна в света, която се присъединява към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс на Международния валутен фонд (МВФ), съобщават от Министерството на финансите.

Присъединяването към този най-висок международен стандарт за разпространение на данни на МВФ е в резултат от съвместните усилия на Българската народна банка, Националния статистически институт и Министерството на финансите.

Националната страница с данни се намира на интернет страницата на БНБ, като координатор за България по отношение на специалния стандарт. Преобладаващата част от новите статистически показатели, включени в този стандарт, се съставят от БНБ. МФ предоставя информация по стандарта, свързана с държавния дълг и операции на централното правителство.

България се присъединява от 31 май 2016 г., като желанието за това изразява управителят на БНБ Димитър Радев още на 30 септември 2015 г.

Специалният статистически стандарт за разпространение на данни Плюс на МВФ е създаден през 2012 г. с цел да засили и допълни съществуващите стандарти за статистически данни. Той има по-високи изисквания към страните членки по отношение на обхвата на икономическите и финансови данни, на тяхната периодичност, срочност, достъпност и надеждност. Този стандарт допълва Специалния стандарт за разпространение на данни, към който България се присъедини през 2003 г.

Присъединяването към Специалния статистически стандарт за разпространение на данни Плюс показва на местните и чуждестранни инвеститори, рейтинговите агенции, международните финансови институции и всички други потребители, че качеството и надеждността на статистическите данни, които се използват за вземането на важни макроикономически и бизнес решения, отговарят на най-високите международни статистически изисквания, гласи информацията на сайта на МФ, която и БНБ разпространи до медиите.

Досега към Специалния статистически стандарт за разпространение на данни Плюс са се присъединили САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швеция, Холандия и Чехия.

Прочетено: 1077