Министерството на културата отговори на отправено от страна на БСК запитване относно настояването на „Нова Броудкастинг Груп“ АД да й бъдат заплащани от страна на заведенията за хранене и развлечения лицензионни права за излъчване на територията на заведенията на тв-програмите „Диема спорт“ и „Диема спорт 2“.

Отговорът е изцяло в полза на заведенията и потвърждава опасенията на БСК, че става въпрос за нерегламентиран натиск срещу тях от страна на „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

В писмото на Министерството на културата се казва:

„За да се разглежда публичното изпълнение на радио- или телевизионна програма като използване, за което е необходимо разрешение от правоносителя, законът изисква наличието на допълнително условие – заплащане на входна такса за достъп до мястото, където публичното изпълнение се провежда. …

В случай, че в заведенията се събира отделна такса за вход, описаното би представлявало публично изпълнение на тв-програми, за което се изисква разрешение от правоносителя „Нова Броудкастинг Груп“ АД и обратното – ако такава такса не се събира, поставеното от закона условие не е изпълнено и не е налице използване, което „Нова Броудкастинг Груп“ АД да е оправомощен да разрешава.“

От Министерството на културата уточняват, че посоченият в писмото на „Нова Броудкастинг Груп“ АД чл. 91, ал.1, т.4 не е актуална от началото на 2014 г. и не може да се сочи като правно основание за сключване на изискваните договори. Такива договори следва да се сключват единствено в случаите, отговарящи на горепосочените условия за приложимост на разпоредбата, а именно – събирането на входна  такса в заведенията.

Прочетено: 2160