Електронната търговия с дървесина в България се разраства с бързи темпове. На стартиралата през пролетта тази година електронна платформа са проведени вече няколко десетки търга, в които са продадени стотици хиляди кубика дървесина. Това обяви в ефира на националното радио заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

От ведомството декларират, че интересът към търговията е надминал всички очаквания. Само за един търг системата се е изплатила, похвалиха се оттам. За сега електронната система действа само в рамките на в Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните.

До момента приходите на държавата от електронните търгове са 100 хил. лв. Очаква се до края на октомври електронната платформа да бъде интегрирана и в Северозападното и Южноцентралното държавно предприятие, а до края на годината и в цялата страна.

"При дебюта на системата имаше известно нежелание, недоволство и дори бойкот на търговете от страна на участниците, след това фирмите свикнаха със системата" разказа инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

По думите му при 95% от нормалните търгове почти няма наддаване, докато при електронните цената се качва с 10-12%. Според Дамянов електронната търговия с дървесина като най-добрият и най-честният начин за продажба, който елиминира всякакви вмешателства.

Прочетено: 1241