НЕК ще получи държавен заем за плащанията по оборудването на АЕЦ "Белене“. Това решиха окончателно депутатите. Националната електрическа компания няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. 

Международният арбитраж осъди България да плати произведеното от руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване. В решението не беше записана конкретна сума. То трябва да бъде изпълнено след произнасянето на Европейската комисия – дали това не е държавна помощ. 

За около час и половина депутатите взеха решението за държавния заем. Най-критични бяха от БСП. Те предложиха в решението да се впише конкретната сума от 1 милиард и 270 милиона лева и НЕК да върне сумата за 15 години. Иначе според Румен Гечев, това е празен чек:

Даването на държавна помощ без срок означава подарък. Няма такъв заем в света. Моля ви, Европейската комисия ще ни накаже и народът ще ни пита как сме гласували. Държавна помощ без срокове е държавен подарък за НЕК.

Менда Стоянова каза, че не ГЕРБ, а БСП са подписали празен чек:

Празен чек сте подписали вие, без цифричка, без чисълце, само няколко месеца преди изборите и под този празен чек сте превели аванса за въпросното оборудване. Ние не подписваме празен чек. Ние казваме, че размерът на помощта е този, който е записан като сума по арбитражното дело, а там е ясно записано колко е.

Мартин Димитров от РБ поиска преди да бъде платено оборудването, експерти да го проверят и да проверят степента на производство на втория реактор:

Вие бихте ли платили нещо, което никой не е виждал от вас. Уважаеми колеги, не ние трябва да търсим арбитражното решение, а трябваше на комисия то да бъде представено така, че да няма нито един депутат, който днес да гласува, без да знае какви ще са конкретните текстове.

В края на дебатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че проектът е стартирал на базата на подвеждаща прогноза за недостиг на ток. Обществената поръчка е била стартирана в нарушение на законодателството и допълни, че все пак България ще плати по-малко от исковете на руската страна. За бъдещето на проекта "Белене" България няма 20 милиарда, каза министър Теменужка Петкова:

Българската държава, българското правителство, нито преди, нито сега разполага с такъв ресурс в размер на 20 милиарда лева, който да ни позволи държавата сама да изгради този проект и това е било ясно още от самото начало. Нека да мислим всички заедно за това как да защитим интересите на българската страна.

Прочетено: 1886