Една от най-търсените разработки на Института за космически изследвания и технологии към БАН е апаратура за измерване на космическата радиация. Проф. Димитър Теодосиев, председател на Научния съвет на института, съобщи, че към този тип уреди проявяват интерес както други държави, така и американското ЦРУ, което вече е купило три.
ИКИТ-БАН е специализиран в извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Във фоайетата на Института има постоянна изложба, в която са експонирани над 40 космически, авиационни и наземни апарати и системи, създадени от учените от 1972 г. досега.

В момента в Института се разработват четири големи проекта на обща стойност около 700 хиляди евро, като финансирането е по международни програми. Най-големият от тях е за 400 000 евро и е свързан с разработването на летателна апаратура за измерване на космическата радиация, която ще се ползва при втората мисия до Марс през 2020 година. Идеята е българският уред да кацне със спускаемия апарат. Аналогичен уред вече е инсталиран на спътника, който отиде до Червената планета и в момента е на орбита около нея.
В института предстои да започне работа за надграждане на разработката им за първата в света космическа оранжерия "Свет", която бе закупена преди години от НАСА и в момента се ползва в американския модул на Международната космическа станция. Според проф. Теодосиев това ще стане чрез нов проект, по който ще започне работа през следващите месеци. Идеята е да се подобрят технологиите за отглеждане на растения в космически условия. Българските учени вече са разработили нови варианти за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната космическа станция.
Друга посока на изследванията са българските разработки за космически храни в Института по криобиология. Развитието им също може да продължи, тъй като към тях има международен интерес. Освен при космическите полети, за тези продукти се търсят и други приложения, основно в медицината и промишлеността.

На последния Международен технически панаир в Пловдив през тази година за експоната "Енергоефективен безпилотен многороторен летателен апарат" колектив от Института за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките и фирмата "Темпекс" ЕООД - Пловдив е награден със "Златен медал" и Диплом.

Прочетено: 3368