Според редовния анализ за състоянието на икономиката на МФ растежът на БВП през трето тримесечие на 2017 г. достигна 3.8% на годишна база (по неизгладени данни). Растежът бе движен от вътрешното търсене и инвестициите в основен капитал, докато нетният износ имаше отрицателен принос. От страна на предлагането, БДС през трето тримесечие нарасна с 3% при 4.1% през второто, като забавянето бе по линия на по-нисък растеж в строителството и услугите.

Краткосрочната бизнес статистика отчете смесени сигнали и през октомври. Оборотът в промишлеността се забави в резултат на по-слабото представяне на промишлените продажби за износ, докато промишленото производство, индексът на строителната продукция и търговията на дребно ускориха темпа си на нарастване. Оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията се влошиха във всички сектори, но очакванията останаха благоприятни. Индикаторът за доверието на потребителите се подобри след намаление през октомври.

През третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите отбеляза най-високия си темп на нарастване от 2.7% на годишна база за периода от 2014 г. Най-голям принос за наблюдаваното развитие имаше селското стопанство. Регистрираната безработица се покачи с 0.2 пр.п. спрямо октомври и достигна 6.9%.

Реалният растеж на производителността на труда общо в икономиката се забави значително до 1.1% на годишна база през третото тримесечие основно поради спада с 13.6% на годишна база на производителността в селското стопанство. Компенсацията на един нает се повиши номинално с 8.7% на годишна база, а разходите за труд на единица продукция се повишиха със 7.5% в номинално изражение.

Потребителските цени (ХИПЦ) се повишиха с 0.3% през ноември, основно по линия на по-високи цени на горивата и преработените храни. Годишният темп на инфлация се ускори до 1.9%.

През септември салдото по текущата сметка бе положително за пети пореден месец. Натрупаният от началото на годината излишък достигна 2.6 млрд. евро (5.1% от прогнозния БВП). Търговското салдо се задържа на минимален дефицит през месеца, като по-доброто му представяне се дължеше на ръста на износа с 8.3% и спада на вноса с 2.7% на месечна база.

Ръстът на кредита за частния сектор се забави до 4.2% през октомври. Среднопретегленият лихвен процент по кредитите на нефинансови предприятия регистрира ново историческо дъно, а среднопретегленият лихвен процент по срочните депозити отбеляза спад в края на октомври с 3 б.т.

От началото на 2017 г. до края на месец октомври излишъкът по консолидираната фискална програма достигна 2.5 млрд. лв. (2.5% от прогнозния БВП). Положителното бюджетно салдо бе формирано от превишение на приходите над разходите по националния бюджет, докато при европейските средства бе отчетен минимален дефицит.

Прочетено: 1397