ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РБ

КОПИЕ ДО:

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ: Сдружение „НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МИТНИЧЕСКИТЕ АГЕНТИ, регистрирано по ф.д № 7587/1999 г., с БУЛСТАТ 130115696, със седалище в с. Казичане, и адрес: гр.София , ул. Андрей Германов № 11 

Относно: СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА МИТНИЧЕСКИ ФОРМАЛНОСТИ, заложен в Заповед № ЗАМ-1203/254379 от  13 септември 2017 г., обнародвана в Държавен вестник брой 77 от 26.09.2017 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ/ГОСПОДА,

От 01.02.2018 г. Влиза в сила РЕГИСТРАЦИОНЕН РЕЖИМ за икономическите оператори пред Централно митническо управление на Агенция „Митници“, въвеждан чрез в Заповед № ЗАМ-1203/254379 от 13 септември 2017 г., обнародвана в Държавен вестник брой 77 от 26.09.2017 г.

Такъв регистрационен режим не е предвиден в Митническия кодекс на съюза.

Няма въведен такъв режим в нито една европейска държава.

Всичките опити на бизнеса да посочи на Агенция „Митници“ огромните проблеми в нововъведения ред останаха без разбиране.

Проблемите:

  • Изискването за регистрация на всяко едно юридическо лице, независимо дали е установено в страната, в ЕС или извън ЕС – непредвидена, невъведена и неизскана в нито една държава от ЕС - без значение от вида и честотата на извършваните от лицата митнически операции, въпреки съществуването на регистрация чрез ЕОРИ номер /лесно постижима чрез представители/ и валидна за целия ЕС;
  • Изискването за собствена регистрация на всяко едно лице чрез собствен електронен подпис за извършването на каквато и да било митническа операция/действие;
  • Изискването за упълномощаване чрез нотариално заверено пълномощно на представител за регистрация, след като Митническия кодекс на съюза не съдържа изискване за форма на упълномощаването, когато се извършват реални митнически операции;
  • Практическото  унищожаване на транзитния бизнес у нас чрез въвеждане на непредвидена никъде РЕГИСТРАЦИЯ, усложнена от изискване за документи на хартиен носител за лица, които не са установени на територията на ЕС
  • Унищожаване на възможността да се ползват професионални услуги на митнически представители поради налагане на лични действия от страна лицата
  • снабдяване с електронен подпис, нотариална заверка на пълномощно, подготовка на документи на хартиен носител;
  • Изискването за представяне на документи на хартиен носител единствено в Централно митническо управление на Агенция „Митници“ е дискриминационно спрямо икономическите оператори извън София град. 

  Нашите въпроси са:

  1. Защо юридически лица, установени или не на територията на страната или ЕС, трябва задължително да се регистрират, когато не желаят да обменят електронно данни с българската митница?
  • Получаването на ЕОРИ номер е стандартизирано чрез упълномощаване на професионалист – митнически представител;
  • Подаването на декларации и извършването на митнически формалности е стандартизирано чрез митнически представители, които действат съобразно Митническия кодекс на съюза при облекчен от административни формалности и разходи ред;
  1. Кое налага всички юридически лица да се снабдят с електронен подпис от определени организации и да заплатят допълнителни разходи, които не желаят? Чии интереси обслужва това изискване генериращо ненужни разходи за сметка на обществото, респективно - бизнеса?
  2. Кое налага юридически лица да посочват физически лица -служители на икономически оператори/митнически представители, за да бъдат включени в електронния подпис и да имат права да управляват тази регистрация?
  3. Какво дава тази регистрация на лицата? Какво допълнително административно натоварване получават юридическите лица, които разпределя от складови депа у нас стоки за различни държави?
  4. Кое дава правно основание на Агенция „Митници“ да изисква нотариално заверени пълномощия, без да е налице митнически формалности, които не само генерират допълнително разходи, но и създават излишни административни спънки за голяма група лица?
  5. Защо се допуска изискване за регистрация на чуждестранни юридически лица, без да има превод дори само на английски език на заповед, която вменява задължения? Защо се въвежда регистрация, без да има инструкции от типа „стъпка по стъпка“ в превод поне на английски език?
  6. Защо се унищожава транзитният бизнес в нашата държава с изисквания за представяне на документи на хартиен носител, след като има икономически оператори и митнически представители, които действат професионално по занятие и обслужват стриктно всички митнически формалности според изискванията?

Това писмо е последната възможност да предизвикаме вниманието върху проблемите и да ангажираме Ваши спешни действия, преди да настъпят сериозни поражения за бизнеса и обикновените хора.

АПЕЛИРАМЕ ЗА СПЕШНА РЕАКЦИЯ.

РЕГИСТРАЦИЯТА МОЖЕ ДА Е ДОБРОВОЛНА, А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

РЕГИСТРАЦИЯТА МОЖЕ ДА СТАВА ЧРЕЗ МИТНИЧЕСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПРИ УСЛОВИЯТА НА ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И ЧРЕЗ РЕГИСТРИРАНИ ТЕХНИ ЕЛЕКТРОННИ ПОДПИСИ.

Това писмо е адресирано до всички отговорни медии, които могат да съдействат при необходимост от обществен дебат, който да доведе до предприемане на спешни мерки преди настъпването на криза в митниците и бизнеса.

 

С уважение, 

Eмил Дандолов
Председател

Прочетено: 1997