В приетото становище „Европейският стълб на социалните права и ролята на организираното гражданско общество“ Икономическият и социален съвет призовава държавните институции да упражнят цялото влияние и авторитет на европредседателството и да фокусират разговорите по време на тристранната социална среща и на Европейския съвет в края на март т.г. като формулират конкретни предложения, за да стартира процесът на изграждане на европейски план с насоки и пътна карта за прилагане на Европейския стълб на социалните права (ЕССП) на европейско равнище, както и на равнище държави членки.

Становището на ИСС разглежда съдържанието на инициативата за Европейски стълб на социалните права и приветства постигнатия консенсус в Гьотеборг за подобряване на баланса между икономическото и социалното измерение в напредъка на Европа. ИСС подкрепя и препоръката на Европейската комисия относно ЕССП, че икономическият и социалният напредък са взаимно свързани и създаването на ЕССП е част от усилията за изграждане на по-приобщаващ и устойчив модел на растеж в Европа и за засилване на социалното сближаване.

ИСС отбелязва, че за постигането на целите на ЕССП се изискват целеви финансови ресурси както по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове и особено по линия на Европейския социален фонд, така и чрез национално финансиране. „Съхраняването и разширяването на кохезионната политика на Съюза, се казва в становището на ИСС, са мощен инструмент за постигане на целите на ЕССП. В тази връзка ИСС очаква българското председателство да отстоява позиция за изработването и приемането на амбициозна многогодишна финансова рамка (след 2020 г.), която да предвиди и гарантира постигането на висок растеж, заетост, инвестиции в умения, иновации и инфраструктура, които ще позволят преодоляване на предизвикателствата и повишаване на благосъстоянието на европейските граждани (социални права за всички в условията на дигитализация, преодоляване на бедността и неравенствата, управление на процесите на мобилност и миграция, отговор на климатичните промени и пр.)“.

ИСС изразява мнение, че превръщането на Европейския семестър в Европейски икономически и социален семестър трябва да продължи и в следващите години и да се усъвършенстват процедурите, да се допълнят съответните документи и да се оценява напредъка чрез таблицата със социалните показатели. ИСС отбелязва също, че е необходимо да се допълнят и националните програми за реформи и конвергетните програми, както и Специфичните препоръки по държави с показатели, отчитащи напредъка по ЕССП.

ИСС изтъква също, че реализацията на ЕССП е споделен ангажимент на ЕС и държавите членки, както и на правителствата и социалните партньори, особено в създаването на „национална пътна карта за изграждането на ЕССП“ в краткосрочен и дългосрочен план. ИС подчертава, че българският национален план за ЕССП трябва да съдържа съгласувани между социалните партньори мерки и политики по всички 20 права на ЕССП. ИСС прави редица предложения, свързани с гарантираните права на заетите, със справедливите условия на труд, с адекватната и устойчива социална закрила.

В становището си ИСС приветства прилагането на механизъм за наблюдение напредъка при въвеждане на ЕССП от всяка държава членка чрез използване на специален набор от социални показатели и изразява мнение, че такова институционално въздействие е полезно, защото гарантира еднопосочност в усилията, политиките и в мерките за сближаване в посока „нагоре“.

В становището се набелязва и ролята на организираното гражданско общество за мобилизиране на заинтересуваните страни в дългосрочния процес на реализиране на ЕССП чрез засилване на дебата в обществото, чрез повече информация за гражданите, споделяне на добри практики, изразяване на становища, участие в наблюдението, подобряване качеството на двустранния диалог и конкретен принос в съдържанието на Националния план на България за прилагане на ЕССП.

Прочетено: 788